Terugblik initiatieven World Bipolar Day 2016

Het thema van World Bipolar Day in Nederland was dit jaar  ‘Bipolaire Stoornis en Creativiteit’. Het doel was om hiermee te benadrukken dat het hebben van een psychiatrische aandoening, of de behandeling daarvan, het creatieve talent en het scheppend vermogen van mensen niet in de weg staan. Bovendien wordt de kwetsbaarheid voor bipolaire stemmingsstoornissen wel geassocieerd met een meer dan gemiddelde creativiteit. Op verschillende plaatsen in het land, met name op de locaties van instellingen die aan KenBiS deelnemen, werd de invulling dit jaar op eigen wijze vormgegeven:

Rocco Hoekstra, psychiater bij Antes Delta Psy, werd geïnterviewd door Radio Rijnmond over een aantal beroemdheden die een bipolaire stoornis (zouden) hebben. Het interview is terug te luisteren via: http://www.deltamania.nl/uitzending-van-radio-rijnmond-terugluisteren/

De polikliniek bipolaire stoornissen van het UCP van het UMCG organiseerde op World Bipolar Day een bijeenkomst onder het motto ‘De kunst en bipolaire stoornis’. Het programma bestond uit een inleiding over de relatie tussen de bipolaire stoornis en artisticiteit / creativiteit. Daarna waren er drie korte presentaties van drie kunstenaars en hun werk.

Op de poliklinieken in Amsterdam en Hoofddorp van GGZ inGeest zijn een aantal beeldend kunstenaars in behandeling. Hen werd gevraagd een selectie van hun werk te exposeren op een tentoonstelling in de ontvangstruimten van beide poliklinieken in de 2 weken rond World Bipolar Day. De tentoonstelling onderstreepte dat een psychiatrische aandoening en de behandeling daarvan het creatieve talent en het scheppend vermogen niet in de weg staan, of misschien zelfs een positieve prikkel geven.

Ook het centrum voor bipolaire stoornissen van Mediant in Enschede organiseerde een expositie rond World Bipolar Day.

In het Van Abbe Museum in Eindhoven was, in samenwerking met GGZE, een expositie te bezichtigen van werken gemaakt door patiënten met een bipolaire stoornis. Het was een prachtige expositie met als titel ‘de kunst van grip op mijn stemming’ en de persoonlijke verhalen achter de werken beschreven een heel palet van de bipolariteit.

Het Hersencentrum UMC Utrecht organiseerde samen met Altrecht Bipolair op 30 maart een bijeenkomst rondom het thema bipolaire stoornis en creativiteit. Het programma bestond naast een korte inleiding uit een lezing van Esther Vossen van de stichting het Vijfde Seizoen, winnaar van de Elisabeth van Thuringenprijs in 2015, een lezing van Dimphy Fikke, beeldend therapeut UMCU en vervolgens presenteerden.

In ’s Hertogenbosch kon bij Reinier van Arkel een thema-avond worden bezocht met als onderwerp ‘creativiteit en bipolaire stoornis’.

Ook bij Psy Q in Rotterdam werd aandacht besteed aan World Bipolar Day. Patiënten gaven, na een presentatie over ‘Bipolaire Stoornis en Creativiteit’ een workshop/presentatie van hun eigen creativiteit.

In Zeeland werd op woensdag 30 maart (World Bipolar Day) een bijeenkomst georganiseerd vanuit de Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen in samenwerking met Stichting Hersteltalent, Anoiksis en GGZ Emergis. Het thema was Bipolaire Stoornis, Psychose en Herstel.