Productie lithiumpreparaat Litarex stopgezet

Onlangs heeft de fabrikant de productie van het lithiumpreparaat Litarex ® (lithiumcitraat in tabletten met vertraagde afgifte) wereldwijd stopgezet. Dit besluit blijkt onherroepelijk te zijn. Momenteel worden de nog aanwezige voorraden opgebruikt. Dit betekent dat voor patiënten met een bipolaire stoornis die Litarex ® gebruiken binnenkort zullen moeten overstappen op een ander lithiumpreparaat.

Op dit moment zijn in Nederland diverse preparaten van lithiumcarbonaat in omloop, met als voornaamste Camcolit ® en Priadel ® tabletten van 400 mg. Daarnaast is lithiumcarbonaat als generisch (merkloos) preparaat in diverse sterkten te verkrijgen, in tabletvorm en als capsules. Geen van deze preparaten is een echt “slow-release” (vertraagde afgifte) preparaat. In maart zal op een bijeenkomst van de LithiumPlus Werkgroep overlegd worden wat de beste alternatieven zijn voor patiënten die thans Litarex ® gebruiken. Daaronder valt ook het gebruik inde zwangerschap.