Manisch depressieve jongeren en hun gevecht om te overleven

Extreme stemmingswisselingen die met je op de loop gaan. Voor mensen met een manisch depressieve stoornis is het dagelijks leven een zware strijd. Nog te vaak wordt de ziekte niet herkend en weten familie, huisartsen en de rest van de omgeving er weinig vanaf. Zonder de juiste behandeling kan deze ernstige ziekte leiden tot een zelfmoordpoging. NCRV Dokument zendt twee documentaires (pdf) uit over dit onderwerp op maandag 7 en maandag 14 februari om 22.55 uur, op Nederland 2.

Naar aanleiding van de films vindt op donderdag 17 februari een debat plaats in de Rode Hoed in Amsterdam. Daar discussiëren medici, politici, zorgverleners, volwassen én jonge patiënten over het gebrek aan kennis en de maatschappelijke dilemma’s rond manisch depressiviteit. Gasten zijn onder meer Ralph Kupka (hoogleraar bipolaire stoornissen en psychiater bij Altrecht Bipolair), Eline Regeer (psychiater Altrecht Bipolair), Koos van der Span (patiëntenorganisatie VMDB), Manon Hillegers (onderzoeker en kinder- en jeugdpsychiater UMCU), Sabine Uitslag (CDA) en Jeanne Bisschop (hoofdpersoon uit de documentaire die op 7 februari wordt uitgezonden).
Gespreksleider: Lex Bohlmeijer.
Aanvang debat 20.00 uur, café open 19.00 uur

Voor meer informatie: www.dokument.nl en www.clientenbelangutrecht.nl