Nieuws

Imke Hanssen wint Willem Nolen Prijs 2022!

Geplaatst op: 6 november 2022 | Deel dit bericht op twitter

Tijdens het najaarscongres bipolaire stoornissen op 3 november ontving Imke Hanssen de Willem Nolen Prijs voor bipolaire stoornissen 2022. Ze ontving de prijs voor haar proefschrift ‘In search of balance: Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Bipolar Disorder’

Het bestuur van KenBiS feliciteert Imke van harte met deze mooie prijs!

 

Andere genomineerden waren:
Annelies Spek (Autisme Expertise centrum Eemnes). Annelies werd genomineerd voor het whitepaper ‘ASS en/of bipolaire stoornis’.
Odile Swagemakers (klinisch psycholoog). Odile werd genomineerd voor haar wetenschappelijk onderzoek alsmede haar initiatieven om CGT-i voor mensen met een bipolaire stoornis en insomnie toepasbaar en bekend te maken.

Vrijdag 20 januari: training ‘Goed leven met een psychische aandoening’

Geplaatst op: 28 oktober 2022 | Deel dit bericht op twitter

‘Goed leven met een psychische aandoening’ is een transdiagnostisch behandelprogramma voor mensen een ernstige psychische aandoening. Het programma is bij uitstek geschikt voor mensen met een bipolaire stoornis in de euthyme fase.

KenBiS organiseert op vrijdag 20 januari 2023 een online training voor behandelaren met interesse voor het programma en voor de positieve psychologie in het algemeen. Na afloop van de training ben je in staat om ‘Goed leven met een psychische aandoening’ uit te voeren. Je maakt kennis met verschillende positief psychologische interventies die je ook losstaand kunt toepassen.

Wil je meer informatie? Je vindt het hier.

Vrijdag 2 december: Train de trainercursus PE bipolaire stoornissen

Geplaatst op: 28 oktober 2022 | Deel dit bericht op twitter
Op vrijdag 2 december organiseert KenBiS opnieuw een train de trainercursus voor de PE bipolaire stoornissen. De cursus vindt plaats bij Pro Persona in Wolfheze. Aanmelden voor de cursus is nog mogelijk.
In de train de trainer cursus raak je bekend met de theoretische achtergronden, wegwijs in het cursusmateriaal, oefen je de psycho-educatiecursus te geven en leer je omgaan met valkuilen en moeilijke situaties. Accreditatie wordt aangevraagd bij de V&VN en VSR.
Wil je meer informatie? Je vindt het hier.

Genomineerden Willem Nolen Prijs 2022 bekend!

Geplaatst op: 27 oktober 2022 | Deel dit bericht op twitter

Op donderdag 3 november aanstaande wordt voor de 9e keer de Willem Nolen Prijs voor bipolaire stoornissen uitgereikt!

De jury van de Willem Nolen Prijs 2022 heeft uit de voordrachten die gedaan zijn, drie voordrachten genomineerd voor deze prijs:

Imke Hanssen, PhD en gz-psycholoog
Imke is genomineerd voor haar proefschrift ‘In search of balance: Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Bipolar Disorder’

Annelies Spek – Autisme Expertise centrum Eemnes
Annelies is genomineerd voor het whitepaper ‘ASS en/of bipolaire stoornis’

Odile Swagemakers, klinisch psycholoog
Odile is genomineerd voor haar wetenschappelijk onderzoek alsmede haar initiatieven om CGT-i voor mensen met een bipolaire stoornis en insomnie toepasbaar en bekend te maken

De bekendmaking van de winnaar van de Willem Nolen Prijs 2022 vindt plaats tijdens het najaarssymposium bipolaire stoornissen op donderdag 3 november aanstaande in Amersfoort.

Over de Willem Nolen Prijs
Op 14 februari 2013 nam Willem Nolen afscheid als Hoogleraar Psychiatrie in het UMC Groningen. Een belangrijk deel van zijn loopbaan heeft hij geweid aan de zorg voor patiënten met een bipolaire stoornis en aan wetenschappelijk onderzoek ernaar. Als afscheidscadeau is toen geld ingezameld voor het instellen van een jaarlijkse prijs.
Het doel van de prijs is dat kwalitatief hoogwaardige initiatieven op bovengenoemde terreinen worden gestimuleerd en gewaardeerd én meer maatschappelijke aandacht krijgen.

Een overzicht van de winnaars van voorgaande jaren is te vinden op de website van KenBiS.

 

 

Train de trainer Psycho-educatiecursus – 2 december

Geplaatst op: 14 oktober 2022 | Deel dit bericht op twitter

Op vrijdag 2 december aanstaande organiseert KenBiS opnieuw een train de trainercursus voor het geven van de psycho-educatiecursus bipolaire stoornissen. In de train the trainer cursus raak je bekend met de theoretische achtergronden, wegwijs in het cursusmateriaal, oefen je de psycho-educatiecursus te geven en leer je omgaan met valkuilen en moeilijke situaties.

De cursus wordt op vrijdag 2 december aanstaande gegeven bij Pro Persona in Wolfheze.

Heb je belangstelling? Aanmelden is mogelijk!

Nieuwsbrief KenBiS – september 2022

Geplaatst op: 29 september 2022 | Deel dit bericht op twitter

Deze week verscheen de KenBiS nieuwsbrief van september. Met aandacht voor

  • Willem Nolen Prijs 2022 – voordrachten zijn welkom!
  • ISBD 2023 – KenBiS wil jonge onderzoekers stimuleren deel te nemen en biedt voor 2 jonge onderzoekers een tegemoetkoming in de kosten. Heb je belangstelling? Lees dan snel verder.
  • KenBiS Young Science netwerkdag – op vrijdag 7 oktober organiseert de werkgroep een leuke netwerkdag voor jonge onderzoekers. Wil je nog meedoen? Dat kan!
  • En nog veel meer informatie over onder andere lichttherapie, de handreiking CGT-i, onderzoeken bij deelnemende instellingen

Je leest de nieuwsbrief hier.

ISBD 2023 – Wil jij kans maken op vergoeding van een deel van jouw reis- en congreskosten?

Geplaatst op: 29 september 2022 | Deel dit bericht op twitter

KenBiS wil deelname aan de ISBD 2023 in Chicago door jonge onderzoekers stimuleren! KenBiS vergoedt daarom voor twee jonge onderzoekers een deel van de reis-/ en congreskosten om deel te kunnen nemen aan  de ISBD Conference 2023.

– Ben jij een jonge onderzoeker zonder AMS budget en wil je deelnemen aan de ISBD Conference 2023?

– Ben jij actief lid van het KenBiS Young Science netwerk?
– Dien jij succesvol een symposium, workshop of poster in voor dit interessante congres?
– En wil je na het congres tijdens een van de klinisch wetenschappelijke vergaderingen van KenBiS een terugblik verzorgen?

Wil je kans maken op de vergoeding van een deel van jouw reis- en congreskosten (€ 1.000,-) door KenBiS?

Meld je dan voor 15 oktober aan via info@kenbis.nl.

Najaarssymposium Bipolaire Stoornissen – 3 november

Geplaatst op: 28 september 2022 | Deel dit bericht op twitter

Op donderdag 3 november aanstaande organiseert Benecke het jaarlijkse najaarssymposium Bipolaire Stoornissen. Het programma start om 09.30 uur en eindigt om 17.00 uur en vindt plaats bij ‘De Eenhoorn’ in Amersfoort. Het symposium is ook online te bezoeken.

Over het programma
Bipolaire stemmingsstoornissen behoren tot de meest kenmerkende psychiatrische aandoeningen. De manie is daarbij het onderscheidende element.

Manie kan vanuit verschillende invalshoeken worden bekeken: klinische beschrijving, persoonlijke ervaring, betekenisgeving. Daaromheen waaiert een spectrum van psychopathologie uit, dat zich bovendien in de loop van het leven kan ontwikkelen en veranderen. Ook de behandeling richt zich op de vele biologische, psychologische en sociale aspecten van de aandoening. Ook de afgrenzing met andere psychiatrische stoornissen plaatst de clinicus niet zelden voor differentiaal-diagnostische problemen.

Tijdens dit 25e Najaarssymposium wordt de bipolaire stoornis daarom in dit brede perspectief geplaatst. Zoals altijd wordt er een verbinding gelegd tussen wetenschappelijke inzichten en de toepassing daarvan in de dagelijkse praktijk

De voorbereidingen voor het jaarlijks terugkerende Najaarssymposium Bipolaire Stoornissen zijn in volle gang.
Klik hier om aan te melden.

Publieksdag Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen (KOPP)

Geplaatst op: 26 september 2022 | Deel dit bericht op twitter

Op zaterdag 17 september vond de Publieksdag Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen (KOPP) plaats. Onderzoekers en zorgprofessionals van het Erasmus MC Centrum voor KOPP kijken terug op een positieve dag waarin volop interactie met het publiek, wetenschappers en zorgprofessionals mogelijk was. Tevens werd de website van het centrum voor Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen op deze bijzondere dag gepresenteerd. Ruim 100 mensen namen deel aan deze dag.

Lees hier het verslag van de dag.