Nieuws

Aankondiging psycho-educatiecursus voor jongeren met een bipolaire stoornis – Erasmus MC Sophia

Geplaatst op: 28 juni 2022 | Deel dit bericht op twitter

Aankondiging psycho-educatiecursus voor jongeren met een bipolaire stoornis  
Start najaar 2022 – Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis

Vanuit de praktijk merken we dat jongeren met een bipolaire spectrum stoornis een sterke behoefte hebben aan lotgenotencontact met leeftijdsgenoten en informatie over de stoornis passend bij de uitdagingen die de transitiefase van adolescentie naar volwassenheid met zich meebrengt.
Om deze reden is het initiatief ontstaan om een psycho-educatiecursus voor jongeren op te zetten. De cursus is een programma van 5 sessies inclusief een naastenbijeenkomst waarbij ouders, broers/zussen, partners, vriend of vriendin welkom zijn.

Voor wie? Jongeren in de leeftijd 16 tot 25 jaar met een bipolaire I of II stoornis
Wanneer? In totaal zijn er vijf sessies, waarvan één naastenbijeenkomst:

Maandag 10 oktober 16.00-17.30 – Thema: kennismaking en voorlichting
Maandag 24 oktober 16.00-17.30 – Thema: ik en mijn bipolaire kwetsbaarheid
Maandag 14 november 16.00-17.30 – Thema: medicatie
Maandag 7 november 19.00-20.30 – Naastenbijeenkomst
Maandag 28 november 16.00-17.30 Thema: verlieservaringen

Voorafgaand aan de bijeenkomsten zal er een individuele digitale kennismaking plaatsvinden.

Locatie 
De cursus vindt plaats op de polikliniek kinder- en jeugdpsychiatrie van het ErasmusMC Sophia Kinderziekenhuis. Je kunt je melden bij de balie van onze afdeling (gang 2C). Uiteraard houden we hierbij rekening met de corona-maatregelen.

Aanmelden
Patiënten kunnen worden aangemeld per mail (secretariaat.int@erasmusmc.nl) of zorgdomein bij de polikliniek kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie van het ErasmusMC Sophia Kinderziekenhuis. U kunt aanmelden met een korte verwijsbrief t.a.v. dr. Esther Mesman. Beschrijft u hierin reden voor verwijzing, (beschrijvende)diagnose, contactgegevens patiënt en ondertekening van psychiater.

Voor meer informatie of vragen over deze cursus kunt u contact opnemen met dr. Esther Mesman, GZ-psycholoog. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 010-7040209 of per mail via esther.mesman@erasmusmc.nl.

Ralph Kupka wint Fred Bos award!

Geplaatst op: 21 juni 2022 | Deel dit bericht op twitter

Tijdens de landelijke dag van plusminus op 18 juni 2022 werd de Fred Bos award uitgereikt aan Ralph Kupka. Henk Mathijssen, voorzitter van plusminus, overhandigde de prijs en lichtte de keuze voor Ralph als winnaar toe.

“Ralph is iemand die zich als hoogleraar, psychiater en voorzitter van KenBiS sterk inzet voor het patiëntperspectief. Dat doet hij vanuit verschillende rollen maar vooral als de mens Ralph Kupka.

Zijn persoonlijke betrokkenheid met plusminus en daarmee ook zijn inzet voor mensen met een bipolaire aandoening wordt bijzonder gewaardeerd. Zijn inzet voor de verbinding van plusminus met de professionele wereld wordt zeer op prijs gesteld.”

Ralph gaf aan aangenaam verrast te zijn deze prijs te winnen en het enorm op prijs te stellen. Het erelidmaatschap van plusminus dat hij eerder ontving is voor hem als dokter de hoogste onderscheiding die hij kan krijgen. Het daarnaast ook nog winnen van de Fred Bos prijs is voor Ralph een extra stimulans om zich te blijven in te zetten voor mensen met een bipolaire stoornis en hun naaste.

De Fred Bos prijs is dit jaar een kunstwerk van Mirjam Peters dat door Ralph zelf uitgekozen kan worden.

Het bestuur en bureau van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) feliciteren Ralph van harte met het winnen van deze prachtige prijs! De door Henk Mathijssen genoemde verbinding tussen KenBiS en plusminus is mede dankzij de tomeloze inzet van Ralph al jarenlang een succes. De goede relatie met de patiënt- en naastenvereniging (plusminus) is van essentieel belang voor het behalen van de doelstellingen van het kenniscentrum (KenBiS).

Het bestuur en bureau zijn trots op Ralph als voorzitter van KenBiS en als winnaar van de Fred Bos prijs en feliciteren hem met deze enorme blijk van waardering vanuit plusminus!

De landelijke dag van plusminus is terug te kijken via de website van plusminus.

Terugblik ISBD congres 2022

Geplaatst op: 16 juni 2022 | Deel dit bericht op twitter

Op 10, 11 en 12 juni vond het jaarlijkse congres van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) plaats, dit jaar nog een keer online.

Ralph Kupka zat in zijn rol als ISBD Vicepresident of Education in het organiserend comité. Er waren ook dit jaar weer vele bijdragen vanuit Nederland. Zo gaf Manja Koenders een prachtige keynote lecture getiteld Psychological Mechanisms in Bipolar Disorders, en dat was meteen de best bezochte sessie van het hele congres. Verder waren er presentaties door Annemieke Dols, Afra van der Markt, Eline Regeer, Wendela ter Meulen, Benno Haarman, Merel van der Aa en Ralph Kupka.

Het was, ook in de online variant, weer een levendig congres met veel interactie. Bijzonder was de Expert-by-Experience sessie onder de titel ‘To tell or not to tell’, met de centrale vraag hoe open je moet zijn over een diagnose bipolaire stoornis. Ook de bijeenkomst van de net opgerichte Early Mid Career Committee onder de titel Mentoring matters: keys to a succesful mentoring experience, onder leiding van professor Robert Post, was zeer inspirerend. Zo heeft het KenBiS initiatief KenBiS Young Science een internationale tegenhanger gekregen.

Volgend jaar is het congres naar verwachting weer live in de Verenigde Staten.

Nieuwsbrief MARIO screeningsstudie

Geplaatst op: 14 juni 2022 | Deel dit bericht op twitter

De MARIO screeningsstudie is gericht op het ontwikkelen en valideren van een screener (de MARIO-check) om stemmingsklachten bij kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) eerder te kunnen herkennen. Tot 1 december 2023 zoekt het onderzoeksteam 1500 kinderen tussen de 10 en 25 jaar.

Wil je meer weten over de MARIO screeningsstudie? Kijk dan op https://mario-project.nl

Promotie Imke Hanssen – 8 juli 2022

Geplaatst op: 14 juni 2022 | Deel dit bericht op twitter

Mindfulness-Based Cognitieve Therapie voor de bipolaire stoornis – Imke Hanssen

Ondanks verschillende behandelopties, ervaart een groot deel van de mensen met een bipolaire stoornis behoorlijke restklachten die het dagelijks functioneren belemmeren. Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) is mogelijk van toegevoegde waarde in de behandeling van de bipolaire stoornis. MBCT richt zich namelijk niet alleen op het verminderen van klachten, maar leert deelnemers ook om zich op een andere manier te verhouden tot deze klachten. Op deze manier zou MBCT kunnen bijdragen aan het herstel van deelnemers, ondanks de belemmeringen die zij mogelijk van hun klachten ervaren.

In 2017 werd het Balans-onderzoek opgestart in samenwerking met verschillende instellingen door heel Nederland (Radboudumc, Altrecht, Pro Persona, Dimence, PsyQ, Mondriaan, Lentis). Het doel van dit gerandomiseerde onderzoek was om de effectiviteit van MBCT bij mensen met een bipolaire stoornis te onderzoeken. In totaal hebben 144 mensen met een bipolaire stoornis meegedaan aan het Balans-onderzoek. Deze deelnemers werden over twee groepen geloot: 72 deelnemers kwamen in de MBCT + gebruikelijke behandeling groep (deze deelnemers volgden de 8-weekse MBCT bovenop de gebruikelijke behandeling) en 72 deelnemers kwamen in de gebruikelijke behandeling groep (deze deelnemers volgde alleen de gebruikelijke behandeling).

De resultaten laten zien dat MBCT niet effectief is voor alle mensen met een bipolaire stoornis, maar dat de mensen met meer depressieve klachten en meer problemen in het functioneren wel baat hebben bij MBCT. Daarnaast blijkt uit kwalitatieve interviews dat MBCT een haalbare, veilige en acceptabele interventie is in de behandeling van de bipolaire stoornis.

Promotie

Het Balans-onderzoek is inmiddels afgerond. Op vrijdag 8 juli 2022 zal Imke Hanssen haar proefschrift getiteld: In search of balance: Mindfulness-Based Cognitive Therapy in het openbaar verdedigen.

Wil je graag meer lezen over het Balans-onderzoek? Dan verwijzen we je graag naar de verschillende artikelen die hieruit voortgekomen zijn. Onderzoeksprotocol
Kwalitatief onderzoek naar haalbaarheid MBCT
Kwalitatief onderzoek naar procesveranderingen
Mixed-methods onderzoek naar negatieve effecten van MBCT
Kwantitatief onderzoek naar effectiviteit volgt zodra deze gepubliceerd is.

Première docu ‘Zlatan is gek’

Geplaatst op: 26 april 2022 | Deel dit bericht op twitter

Zondagmiddag 24 april woonde Ronald Vonk namens het bestuur van KenBiS de première bij van de docufilm ‘Zlatan is gek’.

Een bijzondere docufilm, waarin Joran Moerkens zijn ‘leven met bipolariteit’ laat zien. Kwetsbaar, ontroerend, aangrijpend, maar ook krachtig, humoristisch en hoopgevend. Naast Jorans eigen persoonlijke verhaal laat de docufilm met name een openhartig perspectief zien van zijn naasten, vrienden, therapeuten en politieagenten.

KenBiS is trots een (financiële) bijdrage te hebben mogen leveren aan dit project!

Meer over de docu is te vinden op de website van ‘Zlatan is gek’.

 

 

Journal Club Bipolaire Stoornissen – nieuwe deelnemers gezocht!

Geplaatst op: 1 maart 2022 | Deel dit bericht op twitter

Vanaf april 2022 start een tweede reeks van de Journal Club. Nieuwe deelnemers zijn welkom!

Met een groep van 8 onderzoekers hebben wij afgelopen maanden actuele en relevante artikelen met elkaar besproken in een journal club. Dit was een succes, dus een tweede reeks volgt. We starten in april, eens in de vier weken op donderdagavond. Zowel beginnende als ervaren onderzoekers zijn van harte welkom om aan te sluiten. Voor promovendi kan de journal club meetellen als ECTS.

Interesse? Stuur ons een bericht voor meer informatie:
Roanne Glas (r.glas@altrecht.nl) en Rosalie Beekman (r.beekman@altrecht.nl)

World Bipolar Day 2022 – muziek en de bipolaire stoornis

Geplaatst op: 1 maart 2022 | Deel dit bericht op twitter

Op woensdag 30 maart organiseren KenBiS en plusminus gezamenlijk een activiteit in het kader van World Bipolar Day. Dit jaar is het thema ‘muziek en de bipolaire stoornis’.

De werkgroep World Bipolar Day heeft een afwisselend programma samengesteld dat centraal georganiseerd wordt en gestreamd wordt. Lokaal worden er bijeenkomsten georganiseerd bij de verschillende deelnemende KenBiS instellingen, waar naast het volgen van het centrale programma, ook ruimte is voor lokale invulling rondom het thema.

Woensdag 30 maart aanstaande om 19.30 uur start de livestream. De link naar de livestream is te vinden via www.infostudio.nl/WBD2022.
Wil je aanwezig zijn bij het centrale deel dat georganiseerd wordt vanuit Deventer? Hier vind je meer informatie.

KenBiS en plusminus hopen dat ook in 2022 World Bipolar Day in Nederland weer een groot succes wordt en er op positieve wijze aandacht gevraagd wordt voor de bipolaire stoornis.

Meer informatie over World Bipolar Day is hier te vinden.

Plusminus young

Geplaatst op: 15 februari 2022 | Deel dit bericht op twitter

Plusminus young is een team van bipolaire jongeren die activiteiten organiseert, een forum hebben, informatie bieden en contact stimuleren via de sociale media.

Het team heeft een digitale flyer gemaakt om te zorgen dat jongeren met een bipolaire stoornis weten dat er een speciaal aanbod is voor hen, binnen Plusminus. Deze flyer kan worden opgehangen in de wachtkamer en worden verspreid onder jongere patiënten.

Klik hier om de flyer te downloaden.

De flyer is ook op papier te ontvangen. Hiervoor kan een mail gestuurd worden aan young@plusminus.nl. Eventuele vragen over plusminus young kunnen ook via dit mailadres worden gesteld.

Stofwisselingsklachten komen twee keer zoveel voor bij patiënten met een bipolaire stoornis

Geplaatst op: 2 februari 2022 | Deel dit bericht op twitter

Stofwisselingsklachten als verhoogd cholesterolgehalte en hoge bloeddruk, komen twee keer zoveel voor bij mensen met een bipolaire stoornis. Dit verklaart deels waarom zij gemiddeld ongeveer 10 jaar minder lang leven dan mensen die geen psychiatrische aandoening hebben. Dit blijkt uit een studie onder leiding van psychiater Benno Haarman van het UMCG. Hij onderzocht met LifeLines-gegevens bij 493 patiënten met een bipolaire stoornis de aanwezigheid van klachten rondom stofwisseling, het zogeheten metabool syndroom. Deze gegevens vergeleek hij met een even grote groep van deelnemers die geen psychiatrische aandoening hebben. Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of Affective disorders.

Uit internationaal onderzoek is bekend dat in westerse landen ongeveer 2% van de bevolking last heeft van een bipolaire stoornis. Uit onderzoeken bij patiënten die in zorg zijn bij GGZ-instellingen, was al gebleken dat zij vaker een metabool sydroom hebben. Bij GGZ-instellingen zijn met name patiënten met een ernstigere klachten in behandeling. Tot dusver was het nog niet onderzocht bij patiënten met mildere klachten. Het doel van dit onderzoek was om preciezer te bepalen hoe vaak het metabool syndroom voorkomt bij patiënten met een bipolaire stoornis.

Uit het onderzoek blijkt dat het metabool syndroom twee keer zo vaak voorkomt bij patiënten met een bipolaire stoornis, namelijk bij 30,6% tegenover bij 14,2% van de deelnemers zonder stoornis. Bij patiënten die roken, een hoger BMI hebben en/of die antidepressiva gebruiken, kwam metabool syndroom meer voor. Verder bleek dat bij de bipolaire stoornis patiënten hoge bloeddruk, verhoogd bloedsuiker of verhoogd cholesterol niet in alle gevallen werd behandeld (respectievelijk 69,5%, 24,0% en 18,4%). Maar datzelfde gold ook voor de deelnemers die geen psychiatrische aandoening hebben. Opvallend was tenslotte dat het onderzoek liet zien dat een hoog percentage deelnemers met een bipolaire stoornis geen betaalde baan heeft, namelijk 52,2%. Dat is meer dan twee keer zoveel als deelnemers die geen psychiatrische aandoening hebben (18,1%). Dit laat de enorme impact zien die een bipolaire stoornis heeft op iemands leven.

Volgens Benno Haarman benadrukt het onderzoek het belang van extra aandacht voor metabool syndroom bij alle patiënten met een bipolaire stoornis, ook als zij een mildere variant van de aandoening hebben. Goede behandeling van bloeddruk, bloedsuiker en cholesterol is daarbij essentieel. Dat geldt natuurlijk voor alle patiënten met metabool syndroom, maar in het bijzonder voor patiënten met een bipolaire stoornis.

De resultaten van de studie zijn hier na te lezen: https://doi.org/10.1016/j.jad.2021.08.139

Het onderzoek is gedaan met LifeLines, het grote populatie-onderzoek waar 167.000 inwoners van Noord-Nederland aan meedoen: www.lifelines.nl

Bron: Stofwisselingsklachten komen twee keer zoveel voor bij patiënten met een bipolaire stoornis (umcg.nl)