Nieuws

Oproep voordrachten Ralph Kupka penning 2024

Geplaatst op: 3 oktober 2024 | Deel dit bericht op twitter

Tijdens het Najaarssymposium Bipolaire Stoornissen op 14 november aanstaande zal voor de eerste keer de Ralph Kupka Penning worden uitgereikt! De penning is een prijs voor als waardering voor wetenschappelijk onderzoek naar de bipolaire stemmingsstoornis. Het doel van de prijs is dat kwalitatief hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek wordt gestimuleerd en gewaardeerd én meer maatschappelijke aandacht krijgt. Een tweede doel is om onderzoekers te stimuleren zich te richten op de ontwikkeling van de kennis over de bipolaire stemmingsstoornis en zich aan te sluiten bij het landelijk KenBiSnetwerk.

U kunt onderzoekers die wetenschappelijk onderzoek doen naar de bipolaire stemmingsstoornis voordragen voor deze prijs door middel van een inzending van de publicatie(s) en/of product(en)/voorstel(len) betrekking hebbend op de periode 2023 – 2024.
U dient uw voordracht te voorzien van een begeleidend schrijven met argumenten op grond waarvan de kandidaat/kandidaten in aanmerking zou(den) komen voor de prijs. Uit alle voordrachten zullen door de jury drie inzendingen worden geselecteerd die genomineerd worden.

Tot 25 oktober aanstaande zijn voordrachten voor deze prijs welkom.

Op 20 juni 2024 nam Ralph Kupka afscheid als Hoogleraar Bipolaire Stoornissen van het Amsterdam UMC. Een belangrijk deel van zijn loopbaan heeft hij gewijd aan de zorg voor patiënten met een bipolaire stemmingsstoornis en hij zette zich zowel in Nederland als internationaal jarenlang in voor verbetering van zorg, wetenschappelijk onderzoek en verspreiding van kennis over de bipolaire stemmingsstoornis.

KenBiS heeft als eerbetoon aan de bijzonder waardevolle inzet van Ralph Kupka op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar de bipolaire stemmingsstoornis de ‘Ralph Kupka Penning’ ingesteld als prijs die elke twee jaar, alternerend met de Willem Nolen Prijs voor bipolaire stoornissen, uitgereikt zal worden. Lees hier meer.

Psycho-educatiecursus nu beschikbaar in het Engels

Geplaatst op: 2 oktober 2024 | Deel dit bericht op twitter

De materialen van psycho-educatiecursus bipolaire stoornissen, zoals ontwikkeld door KenBiS in samenwerking met Plusminus, zijn vertaald naar het Engels.
Het handboek voor de cursusleider, het werkboek voor de cursisten en de presentaties per les kunnen via het bureau van KenBiS worden besteld en worden digitaal in pdf-formaat aangeboden.

De kosten voor het verkrijgen van de digitale bestanden zijn als volgt:
– voor aan KenBiS deelnemende instellingen zijn de kosten € 50,-
– niet deelnemende instellingen betalen € 75,-

Bestellen kan binnenkort via het bestelformulier op de website van KenBiS. Wil je de materialen nu al bestellen?
Stuur dan een mail naar info@kenbis.nl met daarin de volgende gegevens:

– Naam instelling, adres, postcode en vestigingsplaats
– Factuurmailadres
– Kostenplaats of inkoopordernummer dat op de factuur vermeld moet worden
– Naam van de besteller
– Mailadres waar de downloadlink naar toe verzonden kan worden

Na ontvangst van de volledige gegevens zal een downloadlink worden verzonden waarmee de materialen gedownload kunnen worden en wordt er een factuur verzonden via het administratiekantoor van KenBiS.

Heb je vragen? Stuur dan een mail aan info@kenbis.nl.

Vacatures raad van advies KenBiS

Geplaatst op: 28 augustus 2024 | Deel dit bericht op twitter

Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) stelt zich tot doel om in Nederland de zorg voor mensen met een bipolaire (manisch-depressieve) stemmingsstoornis te verbeteren en de meest actuele kennis over deze aandoening te vergaren, te ontwikkelen en te verspreiden.

Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen bundelt de in ons land aanwezige expertise van gespecialiseerde professionals, patiënten en naastbetrokkenen. Het vormt zo een hecht netwerk waarin academische en psychiatrische centra en de patiëntenvereniging met elkaar bouwen aan de kwaliteit van diagnostiek en behandeling.
In de afgelopen jaren is KenBiS uitgegroeid tot een geprofessionaliseerde organisatie die haar kennis en activiteiten op een aansprekende wijze aan een breder publiek kenbaar wil maken.

Het bestuur van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) is voor de raad van advies op zoek naar

die zijn of haar kennis en ervaring wil inzetten ten behoeve van de doelstellingen van KenBiS.

Sinds 2019 is er een raad van advies ingesteld die gevraagd en ongevraagd advies uitbrengt aan het bestuur. De huidige samenstelling van de raad van advies is te vinden op de website van KenBiS. De raad van advies en het bestuur komen 2 maal per jaar bijeen, eenmaal op locatie en eenmaal online.
De werkzaamheden zijn onbezoldigd, reiskosten en andere onkosten worden vergoed. De raad van advies wordt ondersteund door een professioneel bureau.

KenBiS Young Science netwerkdag – 18 oktober

Geplaatst op: 28 augustus 2024 | Deel dit bericht op twitter

Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen organiseert voor de 4e keer de KenBiS Young Science dag!
Op vrijdag 18 oktober aanstaande vindt de volgende KenBiS Young Science dag plaats bij Altrecht in Zeist. We nodigen je van harte uit om hierbij aanwezig te zijn!

Deze inspirerende netwerkdag wordt georgniseerd voor jonge onderzoekers die zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de bipolaire stemmingsstoornis.

Wil je erbij zijn? Lees dan hier snel verder en meld je aan!

Nieuwe ontwikkeling in onderzoek naar darmmicrobioom en psychiatrische stoornissen

Geplaatst op: 30 juli 2024 | Deel dit bericht op twitter

Afgelopen week werden nieuwste bevindingen van het GUTS-onderzoeksteam van het UMCG (Magda Ioannou, Jenny Borkent, Iris Sommer, Benno Haarman) gepubliceerd in het tijdschrift Brain, Behavior, and Immunity. Het onderzoek, getiteld “Reproducible Gut Microbial Signatures in Bipolar and Schizophrenia Spectrum Disorders: A Metagenome-Wide Study,” onderzoekt de fascinerende link tussen het darmmicrobioom en psychiatrische stoornissen zoals bipolaire stoornissen (BD) en schizofreniespectrumstoornissen (SSD).

Belangrijkste bevindingen
Uitgebreide analyse: We voerden een uitgebreide metagenomische sequencinganalyse uit bij 103 Nederlandse patiënten met BD of SSD en 128 gezonde controlepersonen. Ons doel was om specifieke darmbacteriën te identificeren die geassocieerd zijn met deze psychiatrische aandoeningen.

Belangrijke ontdekkingen
– We ontdekten dat het darmmicrobioom van patiënten met BD/SSD significant verschilde van dat van gezonde controlepersonen.
– In totaal werden zesentwintig bacteriële taxa geïdentificeerd die verschillend aanwezig waren bij patiënten. Opmerkelijk waren de geslachten Lachnoclostridium en Eggerthella, die consistent vaker voorkwamen bij patiënten in verschillende cohorten.
– Met behulp van het CoDaCoRe-leeralgoritme identificeerden we twee bacteriële verhoudingen die specifiek zijn voor BD/SSD. Deze verhoudingen bleken zeer effectief te zijn in het onderscheiden van patiënten en gezonde personen, met een voorspellende waarde (AUC) van 0.77. Deze verhoudingen werden gereproduceerd in andere cohorten en correleerden ook positief met de ernst van psychiatrische symptomen en het gebruik van antipsychotica.

Associaties met medicatie

We zagen een positieve associatie tussen de aanwezigheid van Klebsiella en Klebsiella pneumoniae en het gebruik van antipsychotica.
Een nieuwe associatie werd gevonden tussen het geslacht Anaeromassilibacillus en het gebruik van lithium.

Waarom is dit belangrijk?
Onze bevindingen suggereren dat darmmicrobiële verhoudingen een betrouwbare methode kunnen zijn voor het identificeren van microbiële handtekeningen die specifiek zijn voor BD/SSD. Dit heeft grote potentie voor de ontwikkeling van diagnostische en prognostische hulpmiddelen in de psychiatrie. Bovendien opent het begrijpen van de darm-hersenconnectie nieuwe mogelijkheden voor therapeutische interventies die zich richten op het microbioom om psychiatrische symptomen te beheersen.

Toekomstperspectief
Dit onderzoek bevestigt het belang van de darm-hersen-as bij psychiatrische stoornissen en benadrukt de noodzaak voor verdere studies naar de therapeutische potentie van het moduleren van het darmmicrobioom. Wij zijn enthousiast over de mogelijkheden die dit biedt voor een beter begrip en behandeling van aandoeningen zoals BD en SSD.

Voor meer details kunt u het volledige artikel lezen via deze link.

 

Afscheidsrede Ralph Kupka

Geplaatst op: 30 juni 2024 | Deel dit bericht op twitter

Op 20 juni 2024 nam Ralph Kupka afscheid als hoogleraar bipolaire stoornissen aan het Amsterdam UMC/Vrije Universiteit. Hij sprak bij die gelegenheid een rede uit met de titel: ‘Bipolaire stoornis / aandoening / kwetsbaarheid: wat zeggen onze woorden?’ Daarin betoogt hij dat taal het krachtigste instrument is bij de behandeling van mensen met psychische problematiek.

In de GGZ gebruiken we elke dag vele woorden in de gedachtewisseling met en over onze patiënten. Of zijn het cliënten? Spreken we van psychische ziekten, stoornissen, aandoeningen, kwetsbaarheden, gevoeligheden? Of over psychische variatie, of neurodiversiteit? Psychische problemen zijn pijnlijk, maar de woorden die we kiezen om het te benoemen zijn het vaak ook. Woorden kunnen als helpend, ondersteunend, verzachtend en begripvol worden ervaren, maar ook als stigmatiserend, hard en denigrerend. Heb je een psychische stoornis, of ben je psychisch gestoord? Als behandelaar kun je elke dag opnieuw de kracht van woorden ervaren, en ook hoe gevoelig het soms ligt wat je zegt en hoe je dat zegt. En wat zeggen onze woorden eigenlijk?  Wat bedoelen we als we spreken van bipolaire ‘stoornis’, ‘aandoening’, ‘kwetsbaarheid’ of kortweg ‘bipolariteit’? Wat roept dat op bij de ander? Deze vraag werd voorgelegd aan veel patiënten, naastbetrokkenen en collega’s, en het resultaat geeft een gevarieerd beeld van de manier waarop wij elkaar proberen te begrijpen.

Van de rede is een opname gemaakt die hier terug te kijken is. De rede liever lezen? Dat kan hier..

Jaarverslag 2023

Geplaatst op: 28 juni 2024 | Deel dit bericht op twitter

Het jaarverslag 2023 van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen is vandaag verschenen. Ditmaal volledig digitaal en in een nieuw jasje gestoken! We nodigen u van harte uit het jaarverslag te lezen en met ons terug te blikken op een jaar waarin we als kennisnetwerk weer hard gewerkt hebben aan het behalen van onze doelstellingen.

Een speciaal woord van dank aan de deelnemende instellingen en donateurs van KenBiS; zij maken het hechte en bloeiende netwerk dat KenBiS is!

Lees hier het jaarverslag.

Ralph Kupka penning

Geplaatst op: 25 juni 2024 | Deel dit bericht op twitter

Op 20 juni nam Ralph Kupka afscheid als hoogleraar bipolaire stoornissen aan de VU. Ralph heeft een belangrijk deel van zijn loopbaan gewijd aan de zorg voor patiënten met een bipolaire stoornis en hij deed veel wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening. Daarnaast enthousiasmeerde hij andere professionals om een bijdrage te leveren aan wetenschappelijk onderzoek.

Aan het einde van het symposium ter gelegenheid van zijn afscheid kreeg hij uit handen van Eline Regeer, voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS), een bijzonder cadeau. KenBiS stelt als eerbetoon aan de bijzonder waardevolle inzet van Ralph Kupka op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar de bipolaire stemmingsstoornis de ‘Ralph Kupka Penning’ in als prijs.

De prijs zal elke twee jaar worden uitgereikt aan een persoon die een bijzondere bijdrage levert aan wetenschappelijk onderzoek naar de bipolaire stemmingsstoornis. De prijs zal in 2024 voor de eerste maal worden uitgereikt tijdens het najaarssymposium bipolaire stoornissen dat op 7 november zal plaatsvinden.

De prijs werd ontworpen door kunstenares Jennifer Hoes die ook de Willem Nolen Prijs heeft ontworpen. Over het ontwerp:

De bronzen penning is ‘tweepolig’ en deze polen zijn uitersten, waartussen een hele ‘wereld’ ligt. De ene kegelvormige pool verbeeldt sterke aantrekking tot de omgeving en de ander bollende pool een barrière tegen de buitenwereld. De samensmelting verbeeldt de vorm van een ‘hemellichaam’. Een figuur wat zich beweegt in het universum, zichzelf in balans moet zien te houden en onder invloed staat van krachten van buitenaf.