Nieuws

Promotie Bart Geerling

Geplaatst op: 1 juni 2023 | Deel dit bericht op twitter

Op 14 september hoopt Bart Geerling te promoveren aan de Universiteit Twente op het onderwerp: De inzet van mobiele technologie ter bevordering van zelfmanagement en veerkracht bij patiënten met een bipolaire stoornis (WELLBE-BD, Well-being Bipolar Disorder).

In het proefschrift is de ontwikkeling en het testen van de app WELLBE-BD op basis van positieve psychologie interventies voor mensen met een bipolaire stoornis beschreven. Daarnaast het ontwikkelen van een monitoringsapplicatie die goed aansluit bij de behoefte van patiënten. Beide applicaties zijn ontwikkeld in co-creatie met patiënten en professionals. Het WELLBE BD project bestaat uit vijf onderzoeksprojecten verdeeld over drie fasen; 1) inventarisatie van kennis en de toepassingen van PPI’s bij BS, 2) de ontwikkeling van de applicaties en 3) de eerste evaluatie van het gebruik van de applicatie.

De promotie vindt plaats op donderdag 14 september aanstaande om 16.30 uur in de prof. dr. G. Berkhoff zaal, gebouw Waaijer van de universiteit Twente.

Vacature bestuurslid

Geplaatst op: 10 maart 2023 | Deel dit bericht op twitter

Het bestuur van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) is op zoek naar

een bestuurslid (verpleegkundige discipline)

Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) stelt zich tot doel om in Nederland de zorg voor mensen met een bipolaire (manisch-depressieve) stemmingsstoornis te verbeteren, en de meest actuele kennis over deze aandoening te vergaren, te ontwikkelen en te verspreiden.

Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen bundelt de in ons land aanwezige expertise van gespecialiseerde professionals, patiënten en naastbetrokkenen. Het vormt zo een hecht netwerk waarin academische en psychiatrische centra en de patiëntenvereniging met elkaar bouwen aan de kwaliteit van diagnostiek en behandeling.  Meer informatie staat op onze website www.kenbis.nl.

In de afgelopen jaren is KenBiS uitgegroeid tot een geprofessionaliseerde organisatie die haar kennis en activiteiten op een aansprekende wijze aan een breder publiek kenbaar wil maken.

Vacature bestuurslid (verpleegkundige discipline)

In verband met het aankomende vertrek van de huidige voorzitter en het aantreden van een van de huidige bestuursleden als nieuwe voorzitter van KenBiS, zijn wij op zoek naar een bestuurslid vanuit de verpleegkundige discipline ter versterking van het huidige bestuur. Het bestuur van KenBiS wordt gevormd door psychiaters, een verpleegkundig specialist GGZ, een GZ-psycholoog, een ervaringsdeskundige en een naastbetrokkene.

Het bestuur komt 2 maal per jaar op locatie bijeen en vergadert dan tevens met de deelnemersraad, waarin alle aan KenBiS deelnemende instellingen vertegenwoordigd zijn. Twee maal per jaar zijn deze vergaderdagen online. Daarnaast vinden nog 8 online bestuursvergaderingen per jaar plaats in de avonduren.

De werkzaamheden zijn onbezoldigd, reiskosten en andere onkosten worden vergoed.

Voor nadere informatie over deze functie kunt u contact opnemen met Eline Regeer, secretaris bestuur KenBiS, email: e.regeer@altrecht.nl of Peter van Leeuwen, bestuurslid KenBiS, e-mail: p.vanleeuwen@psyq.nl.

Tot uiterlijk 24 maart 2023 kunt u uw schriftelijke reactie op deze vacature sturen naar het bureau van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen via info@kenbis.nl.

World Bipolar Day 2023

Geplaatst op: 9 maart 2023 | Deel dit bericht op twitter

In 2023 is het thema voor World Bipolar Day ‘KenBiS en plusminus; een actief netwerk!’. Verschillende instellingen zullen in samenwerking met plusminus een activiteit organiseren voor patiënten, naasten en professionals. Lees meer over de verschillende initiatieven in 2023.

Elk jaar op 30 maart, de geboortedag van Vincent van Gogh, is het World Bipolar Day. Vincent van Gogh werd postuum gediagnosticeerd als mogelijk een bipolaire stoornis te hebben gehad. De boodschap van World Bipolar Day is om wereldwijd aandacht te vragen voor de bipolaire stoornis en stigma tegen te gaan. Door internationale samenwerking is het doel om wereldwijd informatie te geven over de bipolaire stoornis om zo meer begrip voor en kennis over de stoornis te creëren. Zie ook de website van de ISBD over World Bipolar Day.

Ieder jaar organiseren de deelnemende instellingen aan KenBiS in samenwerking met plusminus activiteiten rondom World Bipolar Day.

Promotie Afra van der Markt – 13 januari 2023

Geplaatst op: 16 december 2022 | Deel dit bericht op twitter

Op 13 januari aanstaande om 9:45 zal Afra van der Markt promoveren op het onderwerp ‘klinische toepassing van stadieringsmodellen voor de bipolaire stoornis’.

Afra heeft de afgelopen jaren getoetst of twee theoretische stadiëringsmodellen voor de bipolaire stoornis toepasbaar zijn op patiëntendata. Ze vond dat dit mogelijk en ook nuttig is. De verdediging van het proefschrift is openbaar toegankelijk en zal plaatsvinden in het auditorium van de VU.

We zouden het heel leuk vinden als u er in het echt bij kunt zijn, maar als dat niet mogelijk is, is de sessie ook online te volgen op http://www.youtube.com/VUBeadlesOffice

Imke Hanssen wint Willem Nolen Prijs 2022!

Geplaatst op: 6 november 2022 | Deel dit bericht op twitter

Tijdens het najaarscongres bipolaire stoornissen op 3 november ontving Imke Hanssen de Willem Nolen Prijs voor bipolaire stoornissen 2022. Ze ontving de prijs voor haar proefschrift ‘In search of balance: Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Bipolar Disorder’

Het bestuur van KenBiS feliciteert Imke van harte met deze mooie prijs!

 

Andere genomineerden waren:
Annelies Spek (Autisme Expertise centrum Eemnes). Annelies werd genomineerd voor het whitepaper ‘ASS en/of bipolaire stoornis’.
Odile Swagemakers (klinisch psycholoog). Odile werd genomineerd voor haar wetenschappelijk onderzoek alsmede haar initiatieven om CGT-i voor mensen met een bipolaire stoornis en insomnie toepasbaar en bekend te maken.

Vrijdag 20 januari: training ‘Goed leven met een psychische aandoening’

Geplaatst op: 28 oktober 2022 | Deel dit bericht op twitter

‘Goed leven met een psychische aandoening’ is een transdiagnostisch behandelprogramma voor mensen een ernstige psychische aandoening. Het programma is bij uitstek geschikt voor mensen met een bipolaire stoornis in de euthyme fase.

KenBiS organiseert op vrijdag 20 januari 2023 een online training voor behandelaren met interesse voor het programma en voor de positieve psychologie in het algemeen. Na afloop van de training ben je in staat om ‘Goed leven met een psychische aandoening’ uit te voeren. Je maakt kennis met verschillende positief psychologische interventies die je ook losstaand kunt toepassen.

Wil je meer informatie? Je vindt het hier.

Vrijdag 2 december: Train de trainercursus PE bipolaire stoornissen

Geplaatst op: 28 oktober 2022 | Deel dit bericht op twitter
Op vrijdag 2 december organiseert KenBiS opnieuw een train de trainercursus voor de PE bipolaire stoornissen. De cursus vindt plaats bij Pro Persona in Wolfheze. Aanmelden voor de cursus is nog mogelijk.
In de train de trainer cursus raak je bekend met de theoretische achtergronden, wegwijs in het cursusmateriaal, oefen je de psycho-educatiecursus te geven en leer je omgaan met valkuilen en moeilijke situaties. Accreditatie wordt aangevraagd bij de V&VN en VSR.
Wil je meer informatie? Je vindt het hier.

Genomineerden Willem Nolen Prijs 2022 bekend!

Geplaatst op: 27 oktober 2022 | Deel dit bericht op twitter

Op donderdag 3 november aanstaande wordt voor de 9e keer de Willem Nolen Prijs voor bipolaire stoornissen uitgereikt!

De jury van de Willem Nolen Prijs 2022 heeft uit de voordrachten die gedaan zijn, drie voordrachten genomineerd voor deze prijs:

Imke Hanssen, PhD en gz-psycholoog
Imke is genomineerd voor haar proefschrift ‘In search of balance: Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Bipolar Disorder’

Annelies Spek – Autisme Expertise centrum Eemnes
Annelies is genomineerd voor het whitepaper ‘ASS en/of bipolaire stoornis’

Odile Swagemakers, klinisch psycholoog
Odile is genomineerd voor haar wetenschappelijk onderzoek alsmede haar initiatieven om CGT-i voor mensen met een bipolaire stoornis en insomnie toepasbaar en bekend te maken

De bekendmaking van de winnaar van de Willem Nolen Prijs 2022 vindt plaats tijdens het najaarssymposium bipolaire stoornissen op donderdag 3 november aanstaande in Amersfoort.

Over de Willem Nolen Prijs
Op 14 februari 2013 nam Willem Nolen afscheid als Hoogleraar Psychiatrie in het UMC Groningen. Een belangrijk deel van zijn loopbaan heeft hij geweid aan de zorg voor patiënten met een bipolaire stoornis en aan wetenschappelijk onderzoek ernaar. Als afscheidscadeau is toen geld ingezameld voor het instellen van een jaarlijkse prijs.
Het doel van de prijs is dat kwalitatief hoogwaardige initiatieven op bovengenoemde terreinen worden gestimuleerd en gewaardeerd én meer maatschappelijke aandacht krijgen.

Een overzicht van de winnaars van voorgaande jaren is te vinden op de website van KenBiS.

 

 

Train de trainer Psycho-educatiecursus – 2 december

Geplaatst op: 14 oktober 2022 | Deel dit bericht op twitter

Op vrijdag 2 december aanstaande organiseert KenBiS opnieuw een train de trainercursus voor het geven van de psycho-educatiecursus bipolaire stoornissen. In de train the trainer cursus raak je bekend met de theoretische achtergronden, wegwijs in het cursusmateriaal, oefen je de psycho-educatiecursus te geven en leer je omgaan met valkuilen en moeilijke situaties.

De cursus wordt op vrijdag 2 december aanstaande gegeven bij Pro Persona in Wolfheze.

Heb je belangstelling? Aanmelden is mogelijk!