Nieuws

Scholingsaanbod KenBiS

Geplaatst op: 24 mei 2018 | Deel dit bericht op twitter

Het KenBiS heeft zich ten doel gesteld de kennis over de bipolaire stoornis te verzamelen, te ontwikkelen en te verspreiden. Dat doet het kenniscentrum onder andere door de organisatie van de masterclass bipolaire stoornissen én de masterclass light.

De masterclass bipolaire stoornissen is een 5-daagse scholing speciaal ontwikkeld voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en ervaringsdeskundigen werkzaam in de SGGZ die zich willen specialiseren in de zorg voor patiënten met een bipolaire stoornis en hun naastbetrokkenen.
Aanmelden voor deze vijfdaagse masterclass kan nog! Klik hier voor meer informatie en om aan te melden.

De masterclass light is een eendaagse scholing die is ontwikkeld voor praktijkondersteuners (POH-GGZ) en verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en ervaringsdeskundigen werkzaam binnen FACT-teams of in de BGGZ. Tijdens deze scholing staan de onderwerpen diagnostiek, zelfmanagement en farmacologie centraal. Het doel van deze scholing is de basiskennis met betrekking tot de bipolaire stoornis te vergroten om zo de zorg voor de patiënten die niet in behandeling zijn bij de gespecialiseerde poli’s bipolaire stoornissen te verbeteren.
Op vrijdag 2 november organiseert KenBiS opnieuw een masterclass light. Klik hier voor meer informatie en om aan te melden.

Congres SLTBR 21-24 juni in UMCG Groningen

Geplaatst op: 17 mei 2018 | Deel dit bericht op twitter

Van 21-24 juni 2018 wordt het jaarlijkse congres van de Society for Light Treatment and Biological Rhythms (SLTBR) in het UMCG in Groningen gehouden. Het Universitair Centrum Psychiatrie is al jaren vooral betrokken bij de SLTBR vanwege de behandeling en onderzoek van winterdepressie met lichttherapie en de chronotherapie behandeling bij mensen met een ernstige depressie. Chrono-therapeutische behandelingen en chrono-biologische principes vinden steeds meer ingang bij diverse behandelingen, bijvoorbeeld bij het verbeteren van slaap en energieniveaus van mensen met diverse psychische aandoeningen (onder andere bipolaire stoornissen, depressies, AD(H)D maar ook bij mensen die behandeld zijn/worden voor kanker, ziekte van Parkinson e.a.)

Het is bijzonder dat dit internationale congres dit jaar in Groningen plaatsvindt. De SLTBR viert dit jaar haar 30 jarig bestaan. In dat kader komen ook een aantal van de oprichters van weleer naar Groningen en houden een lezing.

Kortom: deze mogelijkheid om kennis te maken met het internationale werk van onderzoekers en clinici werkzaam op het gebied van de chronobiologie/chronotherapie mag u niet missen. Voor meer informatie en aanmeldingen: www.sltbr.org

Deelnemer of donateur worden van KenBiS?

Geplaatst op: 18 april 2018 | Deel dit bericht op twitter

Graag vertellen we over de voordelen van deelnemer of donateur zijn in de informatiebrochure van stichting Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen, kortweg KenBiS. In deze brochure leest u alles over de doelstellingen en ambities van KenBiS en over de verschillende producten die KenBiS biedt. Ook geven we een overzicht van de plannen van KenBiS voor de komende jaren.

 

Mediant BiPoLog App tijdelijk niet beschikbaar

Geplaatst op: 20 maart 2018 | Deel dit bericht op twitter

De BiPoLog-app van Mediant is in verband met een update tijdelijk niet beschikbaar in de App Store. Na de update is de app nog gebruiksvriendelijker én bestaat er voor cliënten van Mediant de mogelijkheid om de informatie uit de app digitaal te delen met hun behandelaar.

ISBD congres 2018 Mexico City

Geplaatst op: 15 maart 2018 | Deel dit bericht op twitter

Van 7 tot 10 maart 2018 werd in Mexico City het jaarlijkse congres van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) gehouden. Een altijd inspirerend en levendig congres waar de laatste wetenschappelijke bevindingen op het gebied van de bipolaire stoornissen worden uitgewisseld in lezingen, cursussen en werkgroepen. Bovendien is er veel gelegenheid om bij te praten met (inter)nationale collega’s, zowel de harde kern uit de wereld van de bipolaire stoornis als ook veel nieuwkomers.

Dit jaar was er een kleine Nederlandse delegatie, die wel actief aanwezig was met lezingen:
Nomenclature of staging models in Bipolar Disorder (Ralph Kupka);
Progression of bipolar disorder in the first five years after first mania (Afra van der Markt);
Family functioning and childhood trauma (Manon Hillegers);
Monitoring of patients treated with lithium, an international survey (Mariette Nederlof);
van Gogh’s illness, results from an experts meeting (Willem Nolen);
An overview of mood disorder offspring studies (Manon Hillegers).

Verder waren er posters van Benno Haarman, Raphael Schulte en Mariette Nederlof.

Bovendien zijn Nederlandse 
onderzoekers actief in verschillende ‘Task Forces’ (Lithium, Staging, Old Age, Prodromes).

Het congres werd afgesloten met een boeiende lezing van Nassir Ghaemi over leiderschap en psychiatrische aandoeningen, met interessante inkijkjes inde ziel van beroemde levende en dode wereldleiders, waaronder ook de heer Donald T.

Al met al was de reis weer zeer de moeite waard.

 

Zorgstandaard Bipolaire Stoornissen geautoriseerd

Geplaatst op: 8 december 2017 | Deel dit bericht op twitter

Ruim negen maanden nadat de werkgroep Zorgstandaard Bipolaire Stoornissen haar eindproduct afleverde, is deze door alle beroepsverenigingen geautoriseerd. Met een feestelijk Festival werd deze en de meeste andere stoornisspecifieke Zorgstandaarden en Generieke Modules op 30 november in Tivoli Vredenburg gepresenteerd.

Interactief met het publiek werd, onder leiding van Ralph Kupka, een dilemma uit de behandeling van de bipolaire stoornis door twee acteurs neergezet, daarbij aangevend hoe de Zorgstandaard kan helpen door gebruik te maken van zowel evidence-based als experience-based kennis.

Alle beschikbare kwaliteitsstandaarden zijn bereikbaar via een database met slimme zoekfunctie die onderlinge verbanden openlegd. Kijk eens op de website van het Kwaliteitsinstituut.

Petra D’Huy winnares Willem Nolenprijs voor bipolaire stoornissen 2017!

Geplaatst op: 21 november 2017 | Deel dit bericht op twitter

Op 21 november 2017 heeft Petra D’Huy de Willem Nolenprijs* voor bipolaire stoornissen ontvangen. Dit jaar waren er twee genomineerden die beiden laten zien dat er hoop is voor patiënten met een bipolaire stoornis: door het taboe te doorbreken en stigma tegen te gaan én door de oorzaken te onderzoeken en te bestrijden. De prijs werd uitgereikt tijdens het najaarssymposium bipolaire stoornissen.


Petra D’Huy werd in 1997 na afronding van haar studie communicatie getroffen door psychische problemen en uiteindelijk werd enkele jaren later de diagnose bipolaire stoornis gesteld. Ze moest hierdoor stoppen met werken en verhuisde van de Randstad naar het rustiger Zeeland.

Dit was voor haar het begin van een zoektocht naar haar ‘gebruiksaanwijzing’: “Wie ben ik en wat heb ik nodig, en vooral wat niet, om het maximale uit mijn leven te halen, samen met de bipolaire stoornis?”

Ze doet dat door met haar achtergrond als communicatiedeskundige publiekelijk aandacht te vragen voor de bipolaire stoornis, onder meer via haar veel bezochte website www.Petraetcetera.nl, via haar Facebookgroep ‘Petra etcetera’, een lotgenotengroep met zo’n 800 leden, als ambassadrice voor het Fonds Psychische Gezondheid en Mind, en als regionaal contactpersoon voor de Vereniging voor Manisch-Depressieven en Betrokkenen (VMDB).
Zij is hierdoor voor velen met een bipolaire kwetsbaarheid een voorbeeld en rolmodel.

De andere genomineerde was de Groningse psychiater Benno Haarman voor zijn in maart 2017 met een cum laude gehonoreerde proefschrift “The dysregulated brain; a psychoimmunological approach to bipolar disorder”.
In zijn onderzoek toonde hij aan dat er bij de bipolaire stoornis tijdens stemmingsepisodes sprake is van een verhoogde ontstekingsactiviteit in het bloed en in de hippocampus, een gebied in de hersenen. Een belangrijke vraag daarbij is of het in de behandeling zinvol zou zijn deze ontstekingsactiviteit tegen te gaan. Als steun hiervoor vond hij dat lithium – een veelgebruikt medicijn bij bipolaire stoornissen – bij patiënten met een bipolaire stoornis onder meer een herstellend effect heeft op de immuunactiviteit. En na zijn promotieonderzoek hij gaat daarop door: hij wil nu gaan onderzoeken of een ontstekingsremmer (acetylsalicylzuur) inderdaad een gunstig effect heeft.

* Willem Nolen is emeritus hoogleraar psychiatrie in het UMC Groningen. Een belangrijk deel van zijn loopbaan heeft hij gewijd aan de zorg voor patiënten met een bipolaire (manisch-depressieve) stoornis en aan wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening. Bij zijn emeritaat in 2013 is, mede op initiatief van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS), de Willem Nolenprijs in het leven geroepen, een prijs die nu voor de vierde keer werd uitgereikt. Projecten worden beoordeeld op hun bijdrage aan de verspreiding van kennis over deze aandoening, de verbetering van de zorg aan bipolaire patiënten en hun verwanten, en de mate waarin zij stigmatisering tegengaan.

Petra D’Huy en Benno Haarman genomineerd voor de Willem Nolenprijs voor bipolaire stoornissen 2017

Geplaatst op: 30 oktober 2017 | Deel dit bericht op twitter

Op 21 november 2017 zal namens het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen voor de vierde maal de Willem Nolenprijs* voor bipolaire stoornissen worden uitgereikt. Dit jaar zijn er twee genomineerden.

De eerste genomineerde is Petra D’Huy. Na afronding van haar studie Communicatie in 1997 werd ze getroffen door psychische problemen en uiteindelijk werd na een paar jaar de diagnose bipolaire stoornis gesteld. Ze moest hierdoor stoppen met werken en verhuisde van de Randstad naar het rustiger Zeeland. Dit was voor haar het begin van een zoektocht naar haar gebruiksaanwijzing: “Wie ben ik en wat heb ik nodig, en vooral wat niet, om het maximale uit mijn leven te halen, samen met de bipolaire stoornis?”
Ze doet dat door met haar achtergrond als communicatiedeskundige publiekelijk aandacht te vragen voor de bipolaire stoornis, onder meer via haar veel bezochte website www.petraetcetera.nl, via haar Facebookgroep ‘Petra etcetera’, een lotgenotengroep met ruim 500 leden, als ambassadrice voor het Fonds Psychische Gezondheid, en als regionaal contactpersoon voor de Vereniging voor Manisch-Depressieven en Betrokkenen (VMDB). Zij is hierdoor voor velen met een bipolaire kwetsbaarheid een voorbeeld en rolmodel.

De tweede genomineerde is psychiater Benno Haarman vanwege zijn in maart 2017 met een cum laude gehonoreerde proefschrift “The dysregulated brain; a psychoimmunological approach to bipolar disorder”. In zijn onderzoek naar de activiteit van het immuunsysteem bij de bipolaire (ofwel manisch-depressieve) stoornis ging Haarman na of deze stoornis mogelijk (deels) wordt veroorzaakt door ontstekingsprocessen in delen van de hersenen. Haarman gebruikte daartoe verschillende onderzoekstechnieken, zoals PET-scan, magnetische resonantiespectroscopie en diffusietensorbeeldvorming.
In zijn onderzoek toonde hij aan dat er tijdens stemmingsepisodes in het bloed inderdaad sprake is van een verhoogde ontstekingsactiviteit is. Ook toonde hij ontstekingsactiviteit aan in de hippocampus, een gebied in de hersenen. Een belangrijke vraag daarbij is of het in de behandeling zinvol zou zijn deze ontstekingsactiviteit tegen te gaan. Als steun hiervoor vond hij dat lithium – een veelgebruikt medicijn bij bipolaire stoornissen – een herstellend effect heeft op de immuunactiviteit in delen van de hersenen. En na zijn promotieonderzoek hij gaat daarop door: hij wil nu gaan onderzoeken of een ontstekingsremmer (acetylsalicylzuur) inderdaad een gunstig effect heeft.

Beide nominaties laten zien dat er hoop is voor patiënten met een bipolaire stoornis: door het taboe te doorbreken en stigma tegen te gaan én door de oorzaken te onderzoeken en te bestrijden.

* Willem Nolen is emeritus hoogleraar psychiatrie in het UMC Groningen. Een belangrijk deel van zijn loopbaan heeft hij gewijd aan de zorg voor patiënten met een bipolaire (manisch-depressieve) stoornis en aan wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening. Bij zijn emeritaat in 2013 is, mede op initiatief van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS), de Willem Nolenprijs in het leven geroepen, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt. Projecten worden beoordeeld op hun bijdrage aan de verspreiding van kennis over deze aandoening, de verbetering van de zorg aan bipolaire patiënten en hun verwanten, en de mate waarin zij stigmatisering tegengaan.