Nieuws

Karin van den Berg wint de Willem Nolen Prijs 2023!

Geplaatst op: 6 november 2023 | Deel dit bericht op twitter

Op donderdag 2 november ontving dr. Karin van den Berg tijdens het najaarssymposium bipolaire stoornissen de Willem Nolen Prijs voor bipolaire stoornissen 2023!

Karin ontving de prijs uit handen van Rocco Hoekstra, voorzitter van de jury, voor haar proefschrift ‘Mental imagery and mood instability in patients with bipolar disorders’.

 

In juni 2023 heeft Karin van den Berg haar proefschrift verdedigd. Uit inventarisaties onder patiënten komt de laatste jaren steeds duidelijker naar voren dat men wil dat er meer aandacht is voor de psychologische en psychotherapeutische aspecten van de bipolaire stoornis. De jury is van mening dat dit proefschrift daar daar een zeer belangrijke bijdrage aan levert. Karin van den Berg heeft de rol van emotional mental imagery ofwel beelddenken bij stemmingsinstabiliteit onderzocht. Als dit concept wordt toegepast bij mensen met een bipolaire stoornis blijkt de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie vergroot te kunnen worden. In het proefschrift is zelfs een case-report opgenomen over een manische patiënt die met deze behandeling weer tot rust kwam.

De jury vindt het zeer prijzenswaardig dat ons behandelrepertoire hiermee gelukkig weer wat wordt uitgebreid en bijvoorbeeld Eindhoven wordt dit nieuwe concept al opgenomen in het behandelaanbod.
Dat ook patiënten hier enthousiast over zijn blijkt o.a. uit het feit dat ook de clientenraad van haar instelling haar voordracht ondersteunt.

De andere genomineerden in 2023 waren dr. Bart Geerling met zijn proefschrift ‘De inzet van mobiele technologie ter bevordering van zelfmanagement en veerkracht bij patiënten met een bipolaire stoornis’ en drs. Anja Stevens met haar proefschrift ‘Bipolar disorder during pregnancy and the postpartum period: patients considerations, course of bipolair disorder and impact of sleep loss’.

 

Najaarssymposium 2 november – Aristo Utrecht Lunetten

Geplaatst op: 24 oktober 2023 | Deel dit bericht op twitter

Op donderdag 2 november aanstaande organiseert Benecke voor de 19e keer het najaarssymposium bipolaire stoornissen.
Ditmaal vindt het symposium plaats bij Aristo in Utrecht Lunetten. Het symposium is ook online te volgen.
Tijdens het symposium wordt voor de 10e keer de Willem Nolen Prijs voor bipolaire stoornissen uitgereikt!

De organisatie is in handen van Benecke. Eventuele vragen over deelname kunnen gesteld worden via deelnemersadministratie@benecke.nl

Genomineerden Willem Nolen Prijs voor bipolaire stoornissen 2023 bekend!

Geplaatst op: 20 oktober 2023 | Deel dit bericht op twitter

Op donderdag 2 november aanstaande zal voor de tiende maal de Willem Nolenprijs* voor bipolaire stoornissen worden uitgereikt tijdens het najaarssymposium bipolaire stoornissen.

De genomineerden zijn dit jaar:

  • Dr. Bart Geerling met zijn proefschrift ‘De inzet van mobiele technologie ter bevordering van zelfmanagement en veerkracht bij patiënten met een bipolaire stoornis’. Op 14 september verdedigde Bart succesvol zijn proefschrift aan Universiteit Twente. Bart is werkzaam bij Dimence als GGZ VS en is hoofd van het TOPGGz netwerk Dimence Bipolair.
  • Dr. Karin van den Berg met haar proefschrift ‘Mental imagery and mood instability in patients with bipolar disorders’. Karin verdedigde haar proefschrift succesvol op 23 juni 2023 aan Maastricht University. Ze werkt als klinisch psycholoog bij Praktijk V.
  • Drs. Anja Stevens met haar proefschrift ‘Bipolar disorder during pregnancy and the postpartum period: patients considerations, course of bipolair disorder and impact of sleep loss’.  Anja zal op 10 november 2023 haar proefschrift verdedigen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Anja werkt als psychiater en ze is adviseur van het TOPGGz netwerk Dimence Bipolair.

* Willem Nolen is emeritus hoogleraar psychiatrie in het UMC Groningen. Een belangrijk deel van zijn loopbaan heeft hij gewijd aan de zorg voor patiënten met een bipolaire (manisch-depressieve) stoornis en aan wetenschappelijk onderzoek naar deze aandoening. Bij zijn emeritaat in 2013 is, mede op initiatief van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS), de Willem Nolenprijs in het leven geroepen, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt. Projecten worden beoordeeld op hun bijdrage aan de verspreiding van kennis over deze aandoening, de verbetering van de zorg aan bipolaire patiënten en hun verwanten, en de mate waarin zij stigmatisering tegengaan.

3DOC: ‘Wanneer waan werkelijkheid wordt; over leven met een bipolaire stoornis’

Geplaatst op: 20 oktober 2023 | Deel dit bericht op twitter

Jöran heeft een bipolaire stoornis, dit maakt hem kwetsbaar voor depressies, manieën, en psychoses. In een persoonlijke en zeer openhartige documentaire gaat Jöran terug naar zijn verleden. Hij gaat in gesprek met de mensen die zijn stoornis van dichtbij hebben meegemaakt om antwoord te krijgen op de vraag hoe je daarmee omgaat. Hoe is het om je eigen gedachtes niet te kunnen vertrouwen?
De documentaire ‘3Doc: Wanneer Waan Werkelijkheid Wordt’ is donderdag 26 oktober om 23.00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Door het eerlijke verhaal te vertellen hoopt Jöran meer inzicht en begrip te creëren voor bipolaire stoornissen. Hij wil het taboe  doorbreken dat nog altijd op de ziekte drukt.  De verhalen van Jöran worden afgewisseld door gesprekken met zijn dierbaren en indringende persoonlijke video’s uit zijn beladen verleden.

Jöran: ‘Ik heb de tol moeten betalen voor het lot. Maar ik begrijp nu veel beter waarom ik onbegrepen was.’

‘3Doc: Wanneer Waan Werkelijkheid Wordt’ is een coproductie van BNNVARA en Stichting take 4.

Vacature bestuurslid (Psycholoog)

Geplaatst op: 13 oktober 2023 | Deel dit bericht op twitter

Het bestuur van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) is op zoek naar een bestuurslid (psycholoog)

Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) stelt zich tot doel om in Nederland de zorg voor mensen met een bipolaire (manisch-depressieve) stemmingsstoornis te verbeteren, en de meest actuele kennis over deze aandoening te vergaren, te ontwikkelen en te verspreiden. Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen bundelt de in ons land aanwezige expertise van gespecialiseerde professionals, patiënten en naastbetrokkenen. Het vormt zo een hecht netwerk waarin academische en psychiatrische centra en de patiëntenvereniging met elkaar bouwen aan de kwaliteit van diagnostiek en behandeling.  Meer informatie staat op onze website www.kenbis.nl.

In de afgelopen jaren is KenBiS uitgegroeid tot een geprofessionaliseerde organisatie die haar kennis en activiteiten op een aansprekende wijze aan een breder publiek kenbaar wil maken.

In verband met het vertrek van een van de huidige bestuursleden zijn wij op zoek naar een psycholoog ter versterking van het huidige bestuur. Het bestuur van KenBiS is multidisciplinair en bestaat uit 7 leden; twee psychiaters, twee verpleegkundig specialisten, een GZ-psycholoog, een ervaringsdeskundige en een naastbetrokkene.

Het bestuur komt 4 maal per jaar bijeen en vergadert dan tevens met de deelnemersraad, waarin alle aan KenBiS deelnemende instellingen vertegenwoordigd zijn. Daarnaast vinden nog 8 online vergaderingen per jaar plaats. De werkzaamheden zijn onbezoldigd, reiskosten en andere onkosten worden vergoed.

Voor nadere informatie over deze functie kunt u contact opnemen met dr. Eline Regeer, voorzitter bestuur KenBiS, email: e.regeer@altrecht.nl of Tanja Dijk, manager KenBiS, e-mail: info@kenbis.nl

Tot uiterlijk 17 november kunt u uw schriftelijke reactie op deze vacature sturen naar het bureau van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen via info@kenbis.nl.

Promotie Anja Stevens – vrijdag 10 november

Geplaatst op: 9 oktober 2023 | Deel dit bericht op twitter

Vrijdag 10 november om 13.45 uur verdedigt Anja Stevens haar proefschrift getiteld “Bipolar disorder during pregnancy and the postpartum period: Patients’ considerations, course of bipolar disorder and impact of sleep loss” aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Het onderzoek had tot doel de invloed van zwangerschap op het beloop van de bipolaire stoornis te onderzoeken en meer specifiek of slaapproblemen tijdens de zwangerschap en rondom de bevalling een risicofactor zijn voor stemmingssymptomen in de postpartum periode bij vrouwen met een bipolaire stoornis. Daarnaast is onderzocht welke ideeën en zorgen vrouwen met een bipolaire stoornis hebben met betrekking tot gezinsplanning en zwangerschap.

Locatie: De aula van de Vrije Universiteit Amsterdam (De Boelelaan 1105 Amsterdam). De verdediging is ook online te volgen.

Psycho-educatie cursus voor jongeren met een bipolaire stoornis

Geplaatst op: 6 oktober 2023 | Deel dit bericht op twitter

In het najaar van 2023 start in het Erasmus MC in Rotterdam een psycho-educatiecursus voor jongeren met een bipolaire stoornis.

Waarom deze groep?
We merken dat er onder jongeren met een bipolaire stoornis behoefte is aan lotgenotencontact en dat er in deze leeftijdsfase andere onderwerpen van belang zijn dan op oudere leeftijd. Om deze reden is het initiatief ontstaan een psycho-educatiecursus specifiek voor jongeren te starten. Volg je een behandeling bij een andere instelling, dan kun je naast je huidige behandeling, met een gerichte verwijsbrief van je behandelaar ook deelnemen. Het is belangrijk dat wij voor aanvang van de behandeling een brief van jouw behandelaar (medisch specialist) hebben ontvangen met diagnose en de reden van aanmelding: psycho-educatie bipolaire stoornissen.

Wat is het?
Doel van de psycho-educatiecursus is de patiënt en betrokkenen inzicht te geven in het ziektebeeld. Uit onderzoek blijkt dat psycho-educatie een belangrijke rol speelt bij het herstel en een positief ziektebeloop. Daarnaast bevordert de cursus de zelfredzaamheid en de therapietrouw waardoor het risico op terugval vermindert. Wij bieden een groepsprogramma aan voor jongeren met een bipolaire stoornis waarbij verschillende onderwerpen aan bod zullen komen: o.a. symptomen (depressie, manie, psychose), beloop, oorzaken, stress-kwetsbaarheidsmodel, erfelijkheid, medicatie, herkenning van vroege symptomen, relaties, vrijetijdsbesteding, studie en de toekomst. Ook organiseren we een avond voor naasten (broer, zus, ouder(s) of goede vriend(in)), zodat zij ook kunnen leren over de stoornis.

Voor wie?
Jongeren met een bipolaire spectrum stoornis tussen de 16 en 25 jaar (jonger in overleg).

Wanneer?
In totaal zijn er vijf sessies, waarvan één naastenbijeenkomst:

Maandag 23 oktober 16.00-17.30
Maandag 6 november 16.00-17.30
Maandag 20 november 16.00-17.30
Maandag 27 november 19.00-20.30 (naastenbijeenkomst; locatie Erasmus MC)
Maandag 11 december 16.00-17.30

Voorafgaand aan de bijeenkomsten zal er een individuele digitale kennismaking plaatsvinden.

Je kunt je interesse voor deelname kenbaar maken bij je behandelaar. Bij vragen verzoeken wij je contact op te nemen met Esther Mesman via het telefoonnummer 010-704 02 09 of secretariaat.int@erasmusmc.nl.

KenBiS Young Science dag – 13 oktober!

Geplaatst op: 21 september 2023 | Deel dit bericht op twitter

Vrijdag 13 oktober is het zover: de derde KenBiS Young Science netwerkdag! Ook dit jaar hebben we weer een mooi programma samengesteld met volop ruimte voor ontmoeting en het delen van kennis en ervaringen.
We nodigen je als jonge onderzoeker uit om aanwezig te zijn deze dag!

Wil je erbij zijn? Aanmelden kan via de website van KenBiS. 

Kosten deelname netwerkdag
Als je donateur bent van KenBiS kun je kosteloos deelnemen aan deze dag.
Ben je geen donateur? Dan betaal je € 25,- voor deelname aan deze dag. Daarvoor zullen we je een factuur sturen met het verzoek deze voorafgaand aan de dag te voldoen. Als je ervoor kiest donateur te worden hoef je vanzelfsprekend geen deelnamekosten te betalen. Donateur worden kan via de website van KenBiS: Donateur worden – KenBiS (kenniscentrumbipolairestoornissen.nl)

Over het KenBiS Young Science netwerk
KenBiS wil jonge onderzoekers stimuleren deel te nemen aan het landelijk netwerk bipolaire stoornissen. Wanneer ben je een jonge onderzoeker?Een jonge onderzoeker is een breed begrip:
– Je bent jonger dan 40 en je doet onderzoek naar of participeert in een onderzoeksgroep die onderzoek doet naar bipolaire stemmingsstoornissen
– Je bent ouder dan 40 maar je bent nog ‘jong’ als onderzoeker doordat je bijvoorbeeld nog bezig bent met een promotieonderzoek dat zich inhoudelijk richt op bipolaire stemmingsstoornissen

Ken je een jonge onderzoeker die zich bezighoudt met onderzoek naar de bipolaire stemmingsstoornis of belangstelling heeft om onderzoek te gaan doen? Stuur deze uitnodiging dan door en enthousiasmeer je collega zich aan te sluiten bij het netwerk KenBiS Young Science! Help je mee het netwerk te uit te breiden?

We ontmoeten je graag op vrijdag 13 oktober aanstaande!

Lezingen IGSLi meeting terugkijken?

Geplaatst op: 15 september 2023 | Deel dit bericht op twitter

Op vrijdag 8 september organiseerde de International Group for The Study of Lithium Treated Patients (IGSLI) in samenwerking met de Danish Society for Affective Disorders (DSAL) een online lezing.

De volgende onderwerpen en sprekers stonden onder andere op het programma:
Neuroprotective Effects of Lithium Treatment – Professor Tomas Hajek from Dalhousie University in Canada
The Antisuicidal and Mortality-Lowering Effects of Lithium – Professor Emeritus Bruno Müller-Oerlinghausen from Berlin, Germany
Stopping Lithium: Why (Not), When (Not), and (Not) For Whom? – Professor Ralph Kupka from Amsterdam UMC in the Netherlands

De lezingen zijn een maand lang gratis terug te kijken via deze link: https://watch.livepro.dk/livestream-fra-aau-innovate-i-aalborg/