Nieuws

Start psycho-educatiecursus jongeren Erasmus MC (najaar 2024)

Geplaatst op: 17 mei 2024 | Deel dit bericht op twitter

In het najaar van 2024 (rond november) zal er weer een psycho-educatiecursus voor jongeren met een bipolaire stoornis op de polikliniek kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie van het Erasmus MC – Sophia in Rotterdam gaan starten. De cursus wordt aangeboden naast het reguliere zorgtraject.

Het betreft een reeks van vijf psycho-educatie sessies voor jongeren met een bipolaire stoornis in de leeftijd van 16-25 jaar (jonger in overleg). De cursus is bedoeld voor jongeren die in de afgelopen  +/- 2 jaar (langer in overleg) de diagnose hebben gekregen en open staan voor een dergelijke groep. Onderwerpen die aan bod komen binnen de cursus zijn o.a. symptomen, beloop, oorzaken, stress-kwetsbaarheidsmodel, erfelijkheid, medicatie, herkenning van vroege symptomen, relaties, vrijetijdsbesteding, studie en de toekomst. Ook is er ruimte voor lotgenotencontact tijdens de sessies.

Parallel aan deze jongerensessies zullen er sessies voor de naasten georganiseerd worden.

Mochten je interesse hebben, kan je huidige behandelaar contact opnemen en/of een verwijsbrief sturen naar het e-mailadres secretariaat.int@erasmusmc.nl.

Na aanmelding zal er contact worden opgenomen voor een digitaal kennismakingsgesprek en meer informatie over de data, tijden en plaats.

Het belang van tijdige herkenning van bipolaire stemmingsstoornissen – nascholing Huisarts en wetenschap

Geplaatst op: 3 mei 2024 | Deel dit bericht op twitter

In ‘Huisarts en wetenschap’ verscheen in mei 2024 een belangrijke nascholing over tijdige herkenning van bipolaire stoornissen en hoe deze tijdige herkenning het resultaat van de behandeling beïnvloeden. Lees de nascholing hier!

Beekman RAL, Bedaux WLF, Lochmann van Bennekom MWH, Bisscheroux J, Hillegers MHJ, Regeer EJ.
Het belang van tijdige herkenning van bipolaire stemmingsstoornissen.
Huisarts Wet 2024;67: DOI:10.1007/s12445-024-2810-5.

Behalve W. Bedaux zijn alle auteurs lid van de werkgroep Tijdige Herkenning van Bipolaire Stoornissen van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen.

MARIO screeningstudie nieuwsbrief

Geplaatst op: 3 mei 2024 | Deel dit bericht op twitter

De nieuwsbrief van de MARIO screeningstudie over de maand mei is verschenen.Je leest hem hier.

In onze nieuwsbrief staat de uitnodiging voor de webinar ‘KOPP/KOV als jonge mantelzorgers’, georganiseerd door het MARIO team samen met ervaringsdeskundige Sandra van Met Zonder Ouders. Vanwege de grote belangstelling voor de webinar hebben ze de aanmeldingen inmiddels al moeten sluiten. Heb je wel interesse in de webinar? De webinar wordt opgenomen! Om deze te ontvangen kun je ons mailen via mario-check@amsterdamumc.nl.

Nieuwe inzichten in T-cel afwijkingen bij de bipolaire stoornis

Geplaatst op: 23 april 2024 | Deel dit bericht op twitter

Een recente studie op materiaal dat eerder verzameld werd binnen de Moodinflame-studie die werd uitgevoerd door Magda Ioannou en Benno Haarman van het UMCG, in samenwerking met onderzoekers van het Erasmus MC, LWU München en apDia, heeft belangrijke bevindingen opgeleverd over de aard van T-cel afwijkingen bij patiënten met een bipolaire stoornis.

Door gebruik te maken van multicolor flowcytometrie hebben we de samenstelling van verschillende geheugen- en pro-inflammatoire immuunsubpopulaties geanalyseerd in het bloed van 58 patiënten en vergeleken met 113 gezonde controlepersonen. We  onderzochten ook of er een verband was tussen cytomegalovirusinfectie en de samenstelling van deze immuunsubpopulaties. Daarnaast maten we de niveaus van interleukine-7 (IL-7), een belangrijke factor in de differentiatie van immuuncellen, in het serum van beide groepen.

De resultaten toonden aan dat patiënten met een bipolaire stoornis significant hogere niveaus van T helper-17, T regulerende en T geheugencellen vertoonden. Een infectie met het cytomegalovirus bleek geen verband te houden met de waargenomen afwijkingen, behalve bij de T helper-17 cellen. Bovendien waren de interleukine-7 niveaus significant lager bij patiënten met een bipolaire stoornis vergeleken met de gezonde controles.

We leiden daaruit af dat er iets abnormaals is in hoe onze T-cellen zich ontwikkelen en dat verder onderzoek naar de rol van IL-7 nodig is om dit beter te begrijpen.

Deze bevindingen openen nieuwe wegen voor het begrijpen van de immunologische aspecten van bipolaire stoornis en benadrukken het belang van verder onderzoek naar immuunmodulatie als toekomstig behandelmogelijkheid.

Ioannou M, Simon MS, Borkent J, Wijkhuijs A, Berghmans R, Haarman BCM, Drexhage HA. Higher T central and lower effector memory cells in bipolar disorder: A differentiation abnormality? Brain Behav Immun Health. 2024 Apr 4;38:100764. doi: 10.1016/j.bbih.2024.100764. PMID: 38600952; PMCID: PMC11004065.

https://doi.org/10.1016/j.bbih.2024.100764

Save the date! KenBiS Young Science dag 2024

Geplaatst op: 26 maart 2024 | Deel dit bericht op twitter

Op vrijdag 18 oktober 2024 organiseert KenBiS de volgende Young Science dag! We zijn die dag te gast bij Altrecht in Zeist.
We hopen op je komst. De werkgroep is bezig met de voorbereidingen voor het programma. Wil je meedenken? Je bent welkom om de werkgroep te versterken.

Meer informatie over de KenBiS Young Science dag 2024 volgt!

Leven met bipolariteit zonder medicatie?

Geplaatst op: 8 maart 2024 | Deel dit bericht op twitter

Het komt vaker voor dan je denkt. Uit het onderzoek van Trimbos bleek dat 5 op 10 mensen met een bipolaire stoornis in zorg zijn bij de GGZ en 4 op de 10 gebruiken medicatie. Dus 6 op de 10 gebruikt geen medicatie.
Wij wilden weten: wie zijn deze mensen? voldoen zij aan de diagnostische criteria? hebben zij een mildere variant van de bipolaire stoornis? wat waren hun overwegingen om geen medicatie te gebruiken (iets dat wel geadviseerd wordt in de richtlijn) en wat zijn hun (zelfmanagement) strategieën om te leven met (soms extreme) stemmingswisselingen?

Voor de Bipolarity in Older individuals Living without Drugs (BOLD) studie spraken we 60 mensen en vandaag staan de eerste resultaten on-line. We concluderen dat alle deelnemers voldeden aan de DSM criteria voor een bipolaire stoornis, zij hadden geen milder subtype (in tegenstelling, zij waren juist vaker opgenomen geweest, hadden op jongere leeftijd voor het eerst stemmingsklachten, vaker manische episodes gehad). De BOLD groep rapporteerde veel vaker kindertrauma (hier moeten we echt dieper induiken). Het algemeen functioneren van de BOLD groep was beter.

Wordt vervolgd! Alexandra Beunders is nu bezig om de interviews te analyseren en antwoord te vinden op: wat waren de overwegingen om te stoppen en wat zijn de strategieën?
Met dank aan Eline Regeer, Marieke van Eijkelen, Henk Mathijssen, Chris Nijboer, Sigfried Schouws, Patricia van Oppen, Almar Kok en Ralph Kupka

No Guts, No Glory – inclusie afgerond!

Geplaatst op: 8 maart 2024 | Deel dit bericht op twitter

De ‘No Guts, No Glory’ studie heeft begin januari de 100e deelnemer geïncludeerd en daarmee is de studie vol. De studie, onder leiding van psychiater Iris Sommer en PhD kandidaten Sophie van Zonneveld en Greetje Huisman, onderzoekt de effectiviteit van een ontstekingsremmend voedingspatroon op het functioneren van mensen met vier veelvoorkomende hersenaandoeningen: bipolaire stoornis, schizofrenie-spectrum stoornissen, de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Deelnemers ontvangen 12 weken lang gratis voedingsboxen aan huis met producten voor volwaardige maaltijden. Daarbij ontvangen ze recepten, weekmenu’s, kookvideo’s en wekelijkse voedingsconsultaties. Het doel van het project is het onderzoeken of gezonde voeding zorgt voor beter functioneren en welbevinden. Door de darmgezondheid van mensen met een hersenaandoening te verbeteren, verwachten we op een veilige manier hun functioneren, denkvermogen en welbevinden te verbeteren, de ernst van de symptomen te verminderen, en de algemene gezondheid te bevorderen. De studie wordt gefinancierd vanuit de jubileum Grant van de Hersenstichting (2020).

In de groep zitten 25 mensen met bipolaire stoornis (waarvan 13 mannen en 12 vrouwen), 25 mensen met schizofrenie-spectrum stoornissen (waarvan 13 mannen en 7 vrouwen), 49 mensen met de ziekte van Parkinson (waarvan 26 mannen en 23 vrouwen) en 1 vrouw met de ziekte van Alzheimer. Het onderzoeksteam is nu bezig met het analyseren van de baseline resultaten. “We kijken uit naar de eerste resultaten”, aldus Sophie van Zonneveld. Voor meer informatie over deze studie kunt u contact opnemen met nogutsnoglory@umcg.nl.

 

Ralph Kupka nieuwe voorzitter raad van advies KenBiS

Geplaatst op: 5 maart 2024 | Deel dit bericht op twitter

Het bestuur van KenBiS is bijzonder verheugd dat Ralph Kupka zitting zal nemen in de raad van advies van KenBiS en de rol van voorzitter van de raad op zich zal nemen.

Ralph Kupka is hoogleraar bipolaire stoornissen aan het Amsterdam UMC en als psychiater werkzaam bij GGZ inGeest en Altrecht. Hij was tot juni 2023 voorzitter van het bestuur. Het bestuur is blij dat Ralph zijn kennis en kunde in deze nieuwe rol binnen KenBiS wil inzetten ten behoeve van het landelijk kenniscentrum.

3rd annual World Bipolar Day Research Symposium – 28 maart

Geplaatst op: 5 februari 2024 | Deel dit bericht op twitter

Het Centre for Youth Bipolar Disorder (CYBD) organiseert op 28 maart aanstaande haar 3e jaarlijkse World Bipolar Day Research Symposium.

 

Dit hybride symposium brengt Canadese en internationale onderzoekers, clinici, studenten en GGZ professionals bij elkaar. Het programma is gevuld met presentaties en gesprek over lopende onderzoeken op het gebied van de bipolaire stemmingsstoornis, met bijzondere aandacht voor jeugdigen met een bipolaire stoornis en de link tussen het hart en de bipolaire stoornissen. Een grote verscheidenheid aan onderwerpen komen aan de orde, waaronder behandeling, neuro-imaging, biomarkers en clinical characteristics.

Het programma is als volgt (Canadese tijd):

08:30am – 09:00am   Registration
09:00am – 09:15am    Welcome and Opening Comments by Dr. Benjamin Goldstein & Dr. Aristotle Voineskos
09:15am – 10:00am    Keynote Speaker, Dr. Eric Youngstrom
10:00am – 10:50am    Keynote Speaker, Dr. Anna Van Meter
10:50am – 11:05am     Break
11:05am – 11:50am     Keynote Speaker, Dr. Mary Phillips
11:50am – 01:20pm    Lunch
12:45pm – 01:45pm    Poster Presentations (In-person only)
01:45pm – 02:50pm   Rapid Presentations: Neuroimaging, genetic risk, and biomarkers of bipolar disorder
02:50pm – 03:10pm   Break
03:10pm – 04:15pm   Rapid Presentations: Next generation of researchers
04:15pm – 04:30pm   Ending Remarks and Thank You

Wil je deelnemen? Stuur dan een mail aan Youth.Bipolar@camh.ca, voor dinsdag 26 maart aanstaande.
Vermeld bij je aanmelding je naam, mailadres, functie en organisatie waar je werkzaam bent en dat je online deel wilt nemen.