Nieuws

Ralph Kupka gekozen als lid van het bestuur van de ISBD

Geplaatst op: 20 februari 2020 | Deel dit bericht op twitter

Ralph Kupka is lid geworden van het bestuur van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) voor een periode van 3 jaar (januari 2020 tot december 2022). Hij werd door de leden van de ISBD gekozen als Vice President of Education. Het gaat daarbij dus vooral om het stimuleren van het verspreiden van kennis. De ambitie is om dat niet alleen binnen het ISBD-netwerk te doen, maar vooral ook daarbuiten.

Het ISBD-bestuur (executive committee) bestaat verder uit een President (Gin Mahli, Australië; deze functie werd eerder bekleed door Willem Nolen, die nog steeds een member of the board of directors van ISBD is), een Immediate Past President (Trisha Suppes, USA), een treasurer (Holly Swartz, USA), een Vice President of Governance (Erika Saunders, USA), een Vice president of Research (Anne Duffy, Canada, onlangs nog spreker op ons jubileumsymposium), een Vice President of Global Outreach (Shigenobu Kanba, Japan). Zie ook de website www.isbd.org.

De band van KenBiS met de ISBD worden op deze manier nog weer wat hechter. In 2016 organiseerden we mede het succesvolle jaarlijkse ISBD congres in de VU in Amsterdam, nog steeds een van de best bezochte ISBD congressen. Bovendien is KenBiS formeel een van de internationale ‘chapters’ van ISBD. Onze landelijke netwerk-organisatie is overigens uniek onder deze chapters.

Vergoeding lithiumpreparaten

Geplaatst op: 3 februari 2020 | Deel dit bericht op twitter

Diverse lithiumpreparaten worden weer volledig vergoed. Dit geldt in elk geval voor de merken Camcolit en Priadel. Ook sommige andere doseringen van lithiumcarbonaat, zowel tabletten als capsules, worden nu volledig vergoed.

Houd er rekening mee dat de vergoedingsstatus in de toekomst ook weer kan wijzigen. Het meest actuele overzicht is te vinden op de website www.medicijnkosten.nl.

Promotie Eva Ouwehand 30 januari 2020

Geplaatst op: 3 januari 2020 | Deel dit bericht op twitter

Op 30 januari 2020 vindt de openbare verdediging van het proefschrift ‘Mania and meaning. A mixed methods study into religious experiences in people with bipolar disorder: Occurrence and significance’ door Eva Ouwehand plaats om 11.00 uur in de aula van het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. De uitnodiging voor deze promotieceremonie vindt u hier.

Aansluitend vindt er in Groningen in de Doopsgezinde kerk een symposium plaats getiteld ‘Between heaven and hell. Religious and spiritual experiences in the context of mental health care’ (van 12.30 – 17.00 uur). Meer informatie over het symposium vindt u hier..

KenBiS jubileumboek

Geplaatst op: 30 december 2019 | Deel dit bericht op twitter

Ter gelegenheid van het jubileum dat het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) vierde in 2019 is er een jubileumboek uitgebracht met onder andere een uitgebreid verslag van het congres dat plaatsvond op 20 september 2019 en een bundeling van alle posters die speciaal zijn gemaakt voor het jubileumcongres door de verschillende KenBiSwerkgroepen. Het interview van Malou van Hintum met Ralph Kupka, voorzitter van KenBiS, geeft een kijkje in de spreekkamer en in de ontwikkelingen die de zorg voor mensen met een bipolaire stoornis heeft doorgemaakt.

KenBiS nieuwsbrief december

Geplaatst op: 19 december 2019 | Deel dit bericht op twitter

Vandaag is de 15e nieuwsbrief van KenBiS verschenen. In deze nieuwsbrief besteden we onder andere aandacht aan het jubileumcongres dat KenBiS organiseerde op 20 september. Ook is er aandacht voor World Bipolar Day 2020 en is er nieuws vanuit verschillende instellingen. We nodigen u uit deze nieuwsbrief te lezen.

Het KenBiS wenst u fijne feestdagen!

Nieuw verschenen ‘Mijn moeder kookt soep van tafelpoten’ – Aefke ten Hagen

Geplaatst op: 16 december 2019 | Deel dit bericht op twitter

Aefke ten Hagen (1975) presenteerde op 22 november, de dag van het KOPP-kind, haar eerste kinderboek. ´Mijn moeder kookt soep van tafelpoten´ is een verhaal over de elfjarige Fiep. Haar moeder heeft een bipolaire stoornis en dat vindt Fiep knap lastig.

Aefke schrijft dit boek min of meer vanuit eigen ervaring. Ze is zelf een bipolaire moeder en wil haar kinderen hier in alle openheid mee opvoeden. Met het boek wil Aefke het onderwerp bespreekbaar maken voor kinderen en ouders die hiermee worstelen.

MIJN MOEDER KOOKT SOEP VAN TAFELPOTEN
De elfjarige Fiep heeft het er maar moeilijk mee. Terwijl er in haar eigen leven allerlei spannends gebeurt – ze wordt voor het eerst verliefd, op Mats, en ontdekt haar passie voor gitaarspelen – maakt ze zich ook zorgen over wat er thuis aan de hand is. Fieps moeder heeft een bipolaire stoornis en brengt haar de ene dag huppelend naar school in een elfenjurk en is op andere momenten juist erg verdrietig. Dit maakt het leven voor Fiep heel ingewikkeld. Ze vindt het moeilijk om aan haar beste vriendin uit te leggen wat er speelt en Mats durft ze niet mee naar huis te nemen. Wat als haar moeder weer raar gaat doen? Dan komt Fiep erachter dat een bipolaire stoornis erfelijk kan zijn. Ook dat nog! Waarom kan haar leven niet gewoon normaal zijn?

AEFKE TEN HAGEN
Aefke ten Hagen debuteerde in 2010 met de roman ‘In naam van mijn vader’, over een vader en dochter met een bipolaire stoornis. In datzelfde jaar kwam onder pseudoniem het boek ‘Koosje’ uit, over haar eigen ervaringen met een bipolaire stoornis, en later verscheen ‘Tijdens kantooruren’, een boek over een pathologisch leugenaar op de werkvloer. Ze schreef ook diverse korte verhalen die in de prijzen vielen en verfilmd zijn (NCRV). Op dit moment werkt Aefke als communicatieadviseur bij een instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg.

Meer informatie over ‘Mijn moeder kookt soep van tafelpoten’ is te vinden op de website van Aefke ten Hagen.

KenBiS posters on tour!

Geplaatst op: 15 november 2019 | Deel dit bericht op twitter

Voor het jubilemcongres van KenBiS werden door verschillende werkgroepen posters gemaakt met daarop een weergave van ontwikkelde KenBiS-producten in de afgelopen jaren. De posters zijn na het jubileumcongres op tour gegaan langs de deelnemende KenBiS-instellingen. Reinier van Arkel in ‘s-Hertogenbosch had de primeur! De negen posters waren op verschillende locaties te zien, onderstaande foto’s geven hiervan een mooie impressie.

Inmiddels zijn de posters bij Pro Persona te zien. Tevens zijn de posters gepubliceerd op de website van KenBiS.

Twee vacatures KenBiS bestuur

Geplaatst op: 4 november 2019 | Deel dit bericht op twitter

In verband met het naderend vertrek van twee bestuursleden is het bestuur van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) op zoek naar een naastbetrokkene en een psycholoog die zitting willen nemen in het bestuur van KenBiS.

Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) stelt zich tot doel om in Nederland de zorg voor mensen met een bipolaire (manisch-depressieve) stemmingsstoornis te verbeteren en de meest actuele kennis over deze aandoening te vergaren, te ontwikkelen en te verspreiden. Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen bundelt de in ons land aanwezige expertise van gespecialiseerde professionals, patiënten en naastbetrokkenen. Het vormt zo een hecht netwerk waarin academische en psychiatrische centra en de patiëntenvereniging met elkaar bouwen aan de kwaliteit van diagnostiek en behandeling. Meer informatie is te vinden op onze website www.kenbis.nl. In de afgelopen jaren is KenBiS uitgegroeid tot een geprofessionaliseerde organisatie die haar kennis en activiteiten op een aansprekende wijze aan een breder publiek kenbaar wil maken. Het bestuur van KenBiS is samengesteld uit professionals, een ervaringsdeskundige en een naastbetrokkene; enthousiaste mensen, die hun kennis en ervaring graag met elkaar delen.

In verband met de huidige samenstelling van het bestuur is het bestuur van KenBiS op zoek naar een naastbetrokkene die zijn/haar ervaringskennis zou willen inzetten met ingang van 1 januari 2020. De andere vacature binnen het bestuur van KenBiS ontstaat per 1 juli 2020. Voor deze vacature is het bestuur op zoek naar een psycholoog die het bestuur van KenBiS wil komen versterken.

Het bestuur komt 4 maal per jaar bijeen en vergadert dan tevens met de deelnemersraad, waarin alle aan KenBiS deelnemende instellingen vertegenwoordigd zijn. Daarnaast vinden nog plm 8 telefonische vergaderingen per jaar plaats. De werkzaamheden zijn onbezoldigd, reiskosten en andere onkosten worden vergoed.

Voor nadere informatie over deze functie kunt u contact opnemen met prof. dr. Ralph Kupka, voorzitter bestuur KenBiS, tel: 06-22205080/ r.kupka@ggzingeest.nl of mw. drs. Anja Stevens, secretaris bestuur KenBiS, tel: 06-12969202/ a.stevens@transfore.nl.

Tot uiterlijk 3 januari 2020 aanstaande kunt u uw schriftelijke reactie per mail sturen naar info@kenbis.nl.