Nieuws

Aanbevelingen ISBD en SLTBR voor het vasthouden van gezonde routine en ritme

Geplaatst op: 27 maart 2020 | Deel dit bericht op twitter

Op initiatief van de task force on Chronobiology and Chronotherapy, hebben de ISBD en de SLTBR gezamenlijk een statement uitgebracht met aanbevelingen voor het vasthouden van gezonde routines en ritmes in deze tijd.

De angst is dat als gevolg van het vervallen van sociale verplichtingen en het wegvallen van sociale ritmes en een regelmatige licht-donker cyclus, mensen met stemmingsstoornissen een groter risico lopen om mentale gezondheidsklachten te krijgen.

Lees hier het statement (nederlands)
Lees hier het statement (engels)

Lithium en Covid-19

Geplaatst op: 27 maart 2020 | Deel dit bericht op twitter

Voor patiënten die lithium gebruiken en moeten worden gecontroleerd, doen zich als gevolg van corona een aantal praktische problemen voor:

1. Ambulante laboratoria sluiten een aantal prikpunten en zijn vaak alleen bereikbaar voor urgente gevallen.
2. Patiënten maken zich zorgen als zij zich moeten laten prikken in een ziekenhuis waar veel medewerkers besmet zijn.
3. Bij patiënten met koorts moeten uitgebreide maatregelen getroffen worden om eventuele besmetting te voorkomen van degene die prikt.

Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) heeft een aantal aanbevelingen gedaan voor de controles van patienten die lithium gebruiken.

Aanbevelingen lithium en covid-19 voor professionals
Aanbevelingen lithium en covid-19 voor patienten

Bijeenkomsten World Bipolar Day afgelast

Geplaatst op: 13 maart 2020 | Deel dit bericht op twitter

Vanwege de landelijke maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken hebben KenBiS en plusminus besloten om de bijeenkomsten op 30 maart in het kader van World Bipolar Day niet door te laten gaan.

Het geplande thema ‘Muziek en de bipolaire stemmingsstoornis’ wordt verschoven naar de World Bipolar Day van 2021.

Namens KenBiS en plusminus,
Ralph Kupka en Henk Mathijssen, voorzitters

KenBiS bijeenkomst vrijdag 13 maart afgelast

Geplaatst op: 9 maart 2020 | Deel dit bericht op twitter

Vanwege de uitbreidende coronacrisis hebben wij in overleg met het UMC Groningen moeten besluiten om de KenBiS bijeenkomst van vrijdag 13 maart in het UMC Groningen af te gelasten.

Het is de eerste keer in onze geschiedenis dat een kwartaalbijeenkomst geen doorgang vindt, en wij hopen dan ook van harte dat dit eenmalig zal zijn, gegeven het altijd bijzonder informatieve en inspirerende karakter van de Deelnemersraad en de Klinisch-Wetenschappelijke vergadering.

AFGELAST – Roos Schlikker en GGzE Psychiater Lisette Rops verhalen over ‘bipolair’

Geplaatst op: 9 maart 2020 | Deel dit bericht op twitter

Op donderdagavond 26 maart aanstaande om 20.00 uur zijn bij Boekhandel Van Piere in Eindhoven schrijfster, columniste Roos Schlikker en psychiater Lisette Rops te gast.

Rode draad in hun verhaal is de bipolaire stoornis; ook bekend als manische depressie. Roos heeft het boek ‘Moeder van glas’ geschreven. Daarin kijkt ze terug op het leven van haar geliefde moeder Emmeke. Een leven dat helaas voor het grootste deel bestond uit schone schijn. Emmeke was manisch depressief, maar dat heeft ze vrijwel haar hele leven weten te verhullen.

Roos en Lisette gaan deze unieke samenwerking aan om meer bekendheid te geven aan de bipolaire stoornis. En zo een inkijkje te geven wat je met jezelf en met de mensen om wie je geeft, kan doen.

Meer informatie en aanmelden.

 

Boek ‘Kunst van Manie en Depressie’ – Mirjam Peters

Geplaatst op: 3 maart 2020 | Deel dit bericht op twitter

Het boek ‘Kunst van Manie en Depressie’ van beeldend kunstenaar Mirjam Peters is een beeldverslag van periodes van crises en herstel.

Van jongs af aan maakt Mirjam Peters schilderijen en objecten. Ook tijdens manische en depressieve periodes. Een selectie van 122 tekeningen en schilderijen is voor dit boek gebundeld.

Veel mensen zullen herkenning vinden in deze beelden. Dit kan bijdragen aan beter contact met jezelf en je naasten.

 

Naast herkenning biedt dit boek een goed inzicht in de belevingswereld van mensen met een psychiatrische stoornis. Dit kan hulpverleners helpen om nog beter te begrijpen wat er in een cliënt ten tijde van crisis en herstel omgaat. Daarmee is dit een zelfhulpboek en een anderhulpboek. Maar bovenal is dit een uniek boek.

Mirjam Peters vertelt over haar boek
Zoals er mensen zijn die een dagboek bijhouden of dingen van zich afschrijven, zo schilder ik. Schilderen en tekenen doe ik al mijn hele leven. Aan de tekeningen zie ik precies hoe ik me voel.

Uit het deel Depressie

 

 

 

 

 

Ik heb een bipolaire-I-stoornis. Toen ik voor het eerst werd opgenomen was ik 20 jaar. Sindsdien heb ik verschillende manische en depressieve periodes meegemaakt, waardoor dit boek nu bestaat.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden of 100 psychiaters. Veel mensen met een bipolaire stoornis zijn beelddenkers en verreweg de meeste hulp is in woorden. Ik denk dat het hoog tijd is voor een boek als dit. 

Het boek bestaat uit drie delen: manie, depressie en herstel. De depressie begint bij mij meestal door uitputting van een manie. Daarom is het deel depressie na het deel manie. Bij mij eindigt zowel een manie als depressie meestal in een psychose. Het deel herstel vind ik belangrijk omdat je na een depressie niet opeens weer stabiel en gelukkig bent maar dat je een herstelproces doorloopt en misschien niet meer dezelfde wordt. 

Uit het deel Manie

 

 

 

 

 

 

Zo teken ik model als ik stabiel ben. Tijdens een hypomanie wordt het sensueler en benadruk ik dat met kleur.

 

 

 

 

 

Tijdens een manie is kleur belangrijker dan vorm en wordt het sexy en snollerig. Uiteindelijk wordt het snollerige religieus; God en ik hebben een speciale band.

Over Mirjam Peters
Mirjam Peters is beeldend kunstenaar en industrieel ontwerper. Zij heeft een ontwerpbureau gehad en is docent Industrieel Ontwerpen en Vormgeving geweest aan de TU Delft en docent Vrij Ontwerpen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Momenteel geeft ze workshops “Experimenteren & Smeren” waarin deelnemers leren om vanuit het experiment heel eigen en unieke beelden te maken.

Meer over het werk van Mirjam Peters vind je op haar website: https://www.mirjampeters.nl/

Waar is het boek te bestellen?
Het boek (ISBN 9789082162226) is te bestellen via Drukkerij de Dijk in Heiloo, via drukkerijdedijk@ggz-nhn.nl of via mirjam@mirjampeters.nl. Het boek kost 24,50 euro ( 120 full colour pagina’s).

Vacature KenBiS bestuur

Geplaatst op: 3 maart 2020 | Deel dit bericht op twitter

In verband met vertrek van een bestuurslid is het bestuur van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) op zoek naar een naastbetrokkene die zitting wil nemen in het bestuur van KenBiS.

Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) stelt zich tot doel om in Nederland de zorg voor mensen met een bipolaire (manisch-depressieve) stemmingsstoornis te verbeteren en de meest actuele kennis over deze aandoening te vergaren, te ontwikkelen en te verspreiden. Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen bundelt de in ons land aanwezige expertise van gespecialiseerde professionals, patiënten en naastbetrokkenen. Het vormt zo een hecht netwerk waarin academische en psychiatrische centra en de patiëntenvereniging met elkaar bouwen aan de kwaliteit van diagnostiek en behandeling. Meer informatie is te vinden op onze website www.kenbis.nl. In de afgelopen jaren is KenBiS uitgegroeid tot een geprofessionaliseerde organisatie die haar kennis en activiteiten op een aansprekende wijze aan een breder publiek kenbaar wil maken. Het bestuur van KenBiS is samengesteld uit professionals, een ervaringsdeskundige en een naastbetrokkene; enthousiaste mensen, die hun kennis en ervaring graag met elkaar delen.

In verband met de huidige samenstelling van het bestuur is het bestuur van KenBiS op zoek naar een naastbetrokkene die zijn/haar ervaringskennis zou willen inzetten.

Het bestuur komt 4 maal per jaar bijeen en vergadert dan tevens met de deelnemersraad, waarin alle aan KenBiS deelnemende instellingen vertegenwoordigd zijn. Daarnaast vinden nog plm 8 telefonische vergaderingen per jaar plaats. De werkzaamheden zijn onbezoldigd, reiskosten en andere onkosten worden vergoed.

Voor nadere informatie over deze functie kunt u contact opnemen met prof. dr. Ralph Kupka, voorzitter bestuur KenBiS, tel: 06-22205080/ r.kupka@ggzingeest.nl of mw. drs. Anja Stevens, secretaris bestuur KenBiS, tel: 06-12969202/ a.stevens@transfore.nl.

Tot uiterlijk 30 maart 2020 aanstaande kunt u uw schriftelijke reactie per mail sturen naar info@kenbis.nl.

 

Ralph Kupka gekozen als lid van het bestuur van de ISBD

Geplaatst op: 20 februari 2020 | Deel dit bericht op twitter

Ralph Kupka is lid geworden van het bestuur van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) voor een periode van 3 jaar (januari 2020 tot december 2022). Hij werd door de leden van de ISBD gekozen als Vice President of Education. Het gaat daarbij dus vooral om het stimuleren van het verspreiden van kennis. De ambitie is om dat niet alleen binnen het ISBD-netwerk te doen, maar vooral ook daarbuiten.

Het ISBD-bestuur (executive committee) bestaat verder uit een President (Gin Mahli, Australië; deze functie werd eerder bekleed door Willem Nolen, die nog steeds een member of the board of directors van ISBD is), een Immediate Past President (Trisha Suppes, USA), een treasurer (Holly Swartz, USA), een Vice President of Governance (Erika Saunders, USA), een Vice president of Research (Anne Duffy, Canada, onlangs nog spreker op ons jubileumsymposium), een Vice President of Global Outreach (Shigenobu Kanba, Japan). Zie ook de website www.isbd.org.

De band van KenBiS met de ISBD worden op deze manier nog weer wat hechter. In 2016 organiseerden we mede het succesvolle jaarlijkse ISBD congres in de VU in Amsterdam, nog steeds een van de best bezochte ISBD congressen. Bovendien is KenBiS formeel een van de internationale ‘chapters’ van ISBD. Onze landelijke netwerk-organisatie is overigens uniek onder deze chapters.