Oprichtingssymposium van het LKPZ

Op 9 september 2010 vindt het oprichtingssymposium van het LKPZ plaats met als titel: “Psychiatrie en zwangerschap; vol verwachting en uit balans”. Keynote speaker: prof. Ian Jones, hoogleraar perinatale psychiatrie aan Cardiff University in de UK.

Psychiatrie en zwangerschap is een combinatie van schijnbare tegenstellingen die je niemand toewenst. Toch is het een dagelijkse realiteit dat het krijgen van een kind niet altijd een vreugdevolle gebeurtenis is. Dit geldt zowel voor de vrouw, haar naasten als de betrokken hulpverleners. Uit steeds meer onderzoek wordt duidelijk dat ernstige psychische klachten tijdens de zwangerschap, medicatie- en middelengebruik de zwangerschap en het (ongeboren) kind ongunstig beïnvloeden. Het helpt niet langer om de mythe van de “roze wolk” in de lucht te houden!

Toenemende aandacht en informatie op het gebied van zwangerschap en psychiatrie vraagt om een bundeling van inzichten en eenduidige adviezen, die zowel toegankelijk zijn voor hulpverleners als patiënten. Vanuit deze behoefte werd het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap (LKPZ)geboren, een gezamenlijk initiatief van professionals werkzaam binnen het grensvlak van de psychiatrie en zwangerschap.
 
In dit op de praktijk gerichte symposium komen onderwerpen aan bod die iedereen die werkt met zwangere vrouwen zou moeten weten: Wat maakt de combinatie zwangerschap en psychiatrie specifiek? Waar moet je als hulpverlener op letten? Wanneer is angst tijdens de zwangerschap nog normaal en wanneer wordt het pathologisch? Wat is schadelijker voor de zwangerschap het (genees)middel of de kwaal? Wat is een POP poli en hoe zet je die op? Wat gebeurt er op een psychiatrische moeder-baby unit? Wat doe je met zwangere vrouwen die de zwangerschap in gevaar brengen en zich onttrekken aan psychiatrische hulp?

Met dit symposium hopen wij het nieuwe specialisme ‘psychiatrie en zwangerschap’ op de kaart te zetten en samen met u een gezamenlijke inspanning te leveren om de balans en vreugde weer terug te brengen in de levens van vele zwangere vrouwen en hun naasten! 

Doelgroep: psychiaters, psychologen, maatschappelijk werkenden, gynaecologen, verloskundigen, kinderartsen, huisartsen, verpleegkundigen en andere belangstellenden.  
Locatie: Corpus, Oegstgeest
Kosten: 225 euro (personen in opleiding en verpleegkundigen 125 euro)
Accreditatie wordt aangevraagd voor de: NVvP, NVOG, KNOV, NVK en CvAH
Aanmelden kan via: www.lkpz.nl
Voor de eerste 100 geïnteresseerde aanmelders bestaat de mogelijkheid om na afloop van het symposium ’een reis door de mens’  te maken.
Download de uitnodiging.