NHB-Psy: De Nederlandse Hersenbank voor Psychiatrie

NHB-PSY_logo2Psychiatrische ziekten, zoals de bipolaire stoornis (BPS), veroorzaken veel leed, niet alleen voor de patiënten zelf, maar ook voor hun naasten. Daarnaast zijn mensen met een BPS vaak niet in staat om hun leven te leiden zoals ze dat voor ogen hadden voordat ze de ziekte kregen. De basis voor BPS ligt in de hersenen. Ondanks intensief onderzoek is het nog niet duidelijk hoe en waarom de hersenen van mensen met BPS anders functioneren. Het menselijk brein is zo complex dat je dat niet in diermodellen of in reageerbuizen na kunt bootsen. Om mensen met een BPS in de toekomst beter te kunnen behandelen is het belangrijk dat we gaan begrijpen wat er op het kleinste (cel- en molecuulniveau) verandert in de hersenen van mensen met een BPS. De beschikking over menselijk hersenweefsel voor onderzoek is dus essentieel. De missie van NHB-Psy is om hersenonderzoek in de psychiatrie te faciliteren en om ontdekkingen van onderliggende neurobiologische oorzaken te versnellen.

NHB-Psy is onderdeel van de Nederlandse Hersenbank (NHB). De NHB is opgericht in 1985 en wordt wereldwijd beschouwd als een uitstekende hersenbank, die op topniveau werkt, met snelle obducties van donoren die schriftelijk toestemming hebben gegeven voor het gebruik van hun klinische gegevens en hun hersenen voor onderzoek (www.hersenbank.nl). Sinds eind 2012 is een bijkomende focus van de NHB het registreren van mensen met een psychiatrische ziekte. NHB-Psy zoekt mensen met één van de volgende ziektebeelden: ernstige depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie, ADHD, autisme spectrum stoornis, obsessief compulsieve stoorns, en PTSS. Ook is NHB-Psy op zoek naar familieleden en gezonde controlepersonen die hersendonor willen worden.

Voor mee informatie over hersendonatie en NHB-Psy, zie www.nhb-psy.nl
Of neem contact op met Geertje de Lange, onderzoeksassistent NHB-Psy afdeling Bipolaire stoornis: G.deLange@nhb-psy.nl of bel: 06-36006208