Willem Nolen Prijs 2014 toegekend aan werkgroep psycho-educatie

De Willem Nolen Prijs voor Bipolaire Stoornissen 2014 is toegekend aan de werkgroep psycho-educatie van het Kenniscentrum Bipolaire stoornissen onder leiding van dr. Raphael Schulte. Het is een prijs die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt aan een persoon of instelling, die baanbrekend onderzoek heeft verricht of buitengewone initiatieven heeft ontplooid ten bate van patiënten die lijden aan een bipolaire stoornis en hun naasten.

De werkgroep psycho-educatie heeft het bestaande aanbod aan cursussen psycho-educatie geëvalueerd, en op basis daarvan, met inachtneming van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, een nieuwe cursus ontwikkeld. Dat deze vernieuwde cursus van groot belang kan zijn voor zowel alle huidige als voor toekomstige patiënten en hun familieleden, heeft volgens de jury de doorslag gegeven om aan dit initiatief de prijs toe te kennen.

De uitreiking vond plaats tijdens het 11e najaarssymposium Bipolaire Stoornissen op 23 september jl. in de Jaarbeurs te Utrecht.

WN-Prijs 2014

Het juryrapport spreekt van een buitengewoon belangrijk product, dat wetenschappelijk volledig onderbouwd is, en dat een duidelijk resultaat is van eensgezind groepswerk. “Een resultaat dat staat als een huis, en dat een fundament zal vormen voor psycho-educatie in de komende jaren,” aldus de jury.

De werkgroep onder leiding van Dr. Raphael Schulte (psychiater/ psychotherapeut) bestaat verder uit Dr. Elise Knoppert – van der Klein (psychiater), Dorine Postma (psychiater), Cécile Aelberts – van de Ven (ervaringsdeskundige VMDB), Tim Peetoom (klinisch psycholoog), Petra Rijper (spv/verpleegkundig specialist), Arenda Vos en Malou Stoffels (onderwijskundigen, onderwijsbureau NVvP) en Dr. Nienke Jabben (GZ-psycholoog).

De werkgroep ontving de prijs, bestaande uit een bronzen beeld dat speciaal in een eenmalige oplage is vervaardigd, uit handen van de naamgever, de emeritus hoogleraar psychiatrie Willem Nolen. Het beeld is ontworpen en vervaardigd door beeldend kunstenaar Jennifer Hoes uit Haarlem.