Pakkende film en levendig gesprek tijdens World Bipolar Day op 30 maart

WBD-Logo-200px2Komende maandag 30 maart 2015 is het World Bipolar Day. Op twaalf locaties in het land wordt de documentaire ‘Ver van Daan’ vertoond en nabesproken met de aanwezigen. In ‘Ver van Daan’ gaat hoofdpersoon Roderik Schaepman op zoek naar de achtergronden van zijn vader Daan, die dertig jaar eerder ontspoorde in een manische psychose. Roderik Schaepman zelf is aanwezig bij de bijeenkomst in het UMC Utrecht.

Na de opening om 19 uur bij het Hersencentrum van het UMC Utrecht, volgt de film en de nabespreking. De bijeenkomst is gratis en speciaal voor iedereen die betrokken is bij bipolaire stemmingsstoornissen. Dat kunnen patiënten, familieleden, vrienden, hulpverleners en andere geïnteresseerden zijn. Prof. dr. Ralph Kupka, psychiater en hoogleraar bipolaire stoornissen bij het VU Medisch Centrum en voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS): “Het wordt een bijzondere avond. De film is geheel gemaakt vanuit het perspectief van patiënt en betrokkenen. In het gesprek erna komt ook het perspectief van de hulpverlener erbij.”

De documentaire is gemaakt door Rogier Timmermans, geproduceerd door Basalt Film en ook te zien via NPO 2Doc. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de afdeling Psychiatrie van het UMC Utrecht Hersencentrum en het Behandelcentrum Bipolaire Stoornissen van Altrecht GGZ, in samenwerking met KenBiS.

Vincent van Gogh

30 Maart is door de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) uitgeroepen tot de World Bipolar Day, vanwege de geboortedag van Vincent van Gogh. De alom bekende kunstschilder leed mogelijk aan een bipolaire stoornis. Het doel van de dag is om wereldwijd de kennis over de aandoening te verspreiden en stigmatisering terug te dringen.

Stigma hindert behandeling

De bipolaire stoornis wordt ook wel manisch-depressiviteit genoemd. Naar schatting kampt tussen de 2 en 5 % van de wereldbevolking met deze aandoening. De stoornis is van grote invloed is op het welzijn van de patiënt. Ralph Kupka: “Niet alleen de patiënt, ook de naaste omgeving kan er erg onder lijden. De aandoening is op te vatten als een chronisch medisch probleem, zoals diabetes of een hartafwijking. Tegelijk heeft de ziekte te maken met een stigma. Dit stigma staat een juiste diagnose en een effectieve behandeling in de weg. Statistieken tonen aan dat slechts een derde van de patiënten een medische behandeling ondergaat.”

Wereldwijde aandacht

De World Bipolar Day is een initiatief van een drietal internationale organisaties die werkzaam zijn op het gebied van de bipolaire stoornis: het Asian Network of Bipolar Disorder (ANBD), de International Bipolar Foundation (IBPF), en de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Het initiatief wordt vanuit Nederland met veel enthousiasme ondersteund door de Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen (VMDB) en het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS). Net als in Utrecht zijn er vergelijkbare bijeenkomsten in Leeuwarden, Deventer, Leiden, Heiloo, Enschede, Nijmegen, Den Bosch en Groningen. Amsterdam ging al voor op 25 maart.

Ralph Kupka: “De bipolaire stoornis komt overal in de wereld voor, en verdient dan ook een wereldwijde aanpak. Deze organisaties trachten daartoe hun expertise te bundelen, en onderzoek te stimuleren naar oorzaken, genetische achtergronden, geneesmiddelen en psychotherapieën. De samenwerking tussen onderzoekers en belangenverenigingen is groeiende, en vindt haar bekrachtiging in deze World Bipolar Day.”

Utrecht filmvertoning Ver van Daan