Covid-19 vaccinaties bij gebruik lithium

Bij KenBiS komen regelmatig vragen binnen over Covid-19 vaccinaties bij het gebruik van lithium.

Vaccins zijn geen medicijnen, en er is geen interactie te verwachten tussen een vaccin (inclusief de covid-19 vaccins) en medicijnen (inclusief lithium en andere psychofarmaca). Vaccins hebben ook geen invloed op de nierfunctie en daarmee ook niet op de uitscheiding van lithium.

Los van de bipolaire stoornis en de daarbij toegepaste medicatie is het bij vaccineren van belang om oplettend te zijn bij gebruik van immunosuppressiva aangezien die de werking van het vaccin negatief kunnen beïnvloeden. Bij gebruik van antistolling kan op de plaats van de IM injectie een bloeding in de spier optreden; griepvaccins worden in die gevallen wel eens subcutaan gegeven.

Overigens mag men van een vaccinerende instantie verwachten dat zij naar relevante gezondheidsrisico’s informeren.