Psycho-educatie cursus voor jongeren met een bipolaire stoornis

In het najaar van 2023 start in het Erasmus MC in Rotterdam een psycho-educatiecursus voor jongeren met een bipolaire stoornis.

Waarom deze groep?
We merken dat er onder jongeren met een bipolaire stoornis behoefte is aan lotgenotencontact en dat er in deze leeftijdsfase andere onderwerpen van belang zijn dan op oudere leeftijd. Om deze reden is het initiatief ontstaan een psycho-educatiecursus specifiek voor jongeren te starten. Volg je een behandeling bij een andere instelling, dan kun je naast je huidige behandeling, met een gerichte verwijsbrief van je behandelaar ook deelnemen. Het is belangrijk dat wij voor aanvang van de behandeling een brief van jouw behandelaar (medisch specialist) hebben ontvangen met diagnose en de reden van aanmelding: psycho-educatie bipolaire stoornissen.

Wat is het?
Doel van de psycho-educatiecursus is de patiënt en betrokkenen inzicht te geven in het ziektebeeld. Uit onderzoek blijkt dat psycho-educatie een belangrijke rol speelt bij het herstel en een positief ziektebeloop. Daarnaast bevordert de cursus de zelfredzaamheid en de therapietrouw waardoor het risico op terugval vermindert. Wij bieden een groepsprogramma aan voor jongeren met een bipolaire stoornis waarbij verschillende onderwerpen aan bod zullen komen: o.a. symptomen (depressie, manie, psychose), beloop, oorzaken, stress-kwetsbaarheidsmodel, erfelijkheid, medicatie, herkenning van vroege symptomen, relaties, vrijetijdsbesteding, studie en de toekomst. Ook organiseren we een avond voor naasten (broer, zus, ouder(s) of goede vriend(in)), zodat zij ook kunnen leren over de stoornis.

Voor wie?
Jongeren met een bipolaire spectrum stoornis tussen de 16 en 25 jaar (jonger in overleg).

Wanneer?
In totaal zijn er vijf sessies, waarvan één naastenbijeenkomst:

Maandag 23 oktober 16.00-17.30
Maandag 6 november 16.00-17.30
Maandag 20 november 16.00-17.30
Maandag 27 november 19.00-20.30 (naastenbijeenkomst; locatie Erasmus MC)
Maandag 11 december 16.00-17.30

Voorafgaand aan de bijeenkomsten zal er een individuele digitale kennismaking plaatsvinden.

Je kunt je interesse voor deelname kenbaar maken bij je behandelaar. Bij vragen verzoeken wij je contact op te nemen met Esther Mesman via het telefoonnummer 010-704 02 09 of secretariaat.int@erasmusmc.nl.