No Guts, No Glory – inclusie afgerond!

De ‘No Guts, No Glory’ studie heeft begin januari de 100e deelnemer geïncludeerd en daarmee is de studie vol. De studie, onder leiding van psychiater Iris Sommer en PhD kandidaten Sophie van Zonneveld en Greetje Huisman, onderzoekt de effectiviteit van een ontstekingsremmend voedingspatroon op het functioneren van mensen met vier veelvoorkomende hersenaandoeningen: bipolaire stoornis, schizofrenie-spectrum stoornissen, de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Deelnemers ontvangen 12 weken lang gratis voedingsboxen aan huis met producten voor volwaardige maaltijden. Daarbij ontvangen ze recepten, weekmenu’s, kookvideo’s en wekelijkse voedingsconsultaties. Het doel van het project is het onderzoeken of gezonde voeding zorgt voor beter functioneren en welbevinden. Door de darmgezondheid van mensen met een hersenaandoening te verbeteren, verwachten we op een veilige manier hun functioneren, denkvermogen en welbevinden te verbeteren, de ernst van de symptomen te verminderen, en de algemene gezondheid te bevorderen. De studie wordt gefinancierd vanuit de jubileum Grant van de Hersenstichting (2020).

In de groep zitten 25 mensen met bipolaire stoornis (waarvan 13 mannen en 12 vrouwen), 25 mensen met schizofrenie-spectrum stoornissen (waarvan 13 mannen en 7 vrouwen), 49 mensen met de ziekte van Parkinson (waarvan 26 mannen en 23 vrouwen) en 1 vrouw met de ziekte van Alzheimer. Het onderzoeksteam is nu bezig met het analyseren van de baseline resultaten. “We kijken uit naar de eerste resultaten”, aldus Sophie van Zonneveld. Voor meer informatie over deze studie kunt u contact opnemen met nogutsnoglory@umcg.nl.