Terugblik World Bipolar Day: “Ontzettend belangrijk om ook altijd naastbetrokkenen te spreken”

In het kader van World Bipolar Day werd op maandag 30 maart 2015 een filmavond georganiseerd door instellingen verbonden aan KenBiS, op initiatief van KenBiS. Zo ook bij SCBS Bipolaire Stoornissen van Dimence in Deventer. Na een korte introductie werd de documentaire Ver van Daan vertoond, over hoe een gezin omgaat met de bipolaire stoornis van de vader. Na de indringende vertoning viel een diepe stilte en was er vervolgens een levendig gesprek onder de vijftien belangstellenden.

Thea Daggenvoorde, SPV van het SCBS en Fenna van Koningsveld, psychiater, leiden de avond. Op de SCBS-site doen ze verslag: “De bijeenkomst werd door de aanwezigen positief ervaren. De film is een aanrader om met elkaar in gesprek te komen over de bipolaire stoornis en het leven met deze ziekte. […] Hoe herkenbaar veel zaken waren: de worsteling van de patiënt zelf met de ziekte, met de manische én depressieve periodes, met alle gevolgen van deze periodes voor de patiënt zelf en voor de naastbetrokkenen. Maar net zo goed de worsteling van de naastbetrokkenen, die de problemen op hun eigen manier evervandaanrvaren.”

“Het feit dat de jongste zoon, door het maken van deze film […] de verbinding met alle gezinsleden actief zocht, leverde een aangrijpend gesprek op, met hopelijk een vervolg in de toekomst. Het accentueert weer hoe ontzettend belangrijk het is om in de hulpverlening met de patiënt ook altijd naastbetrokkenen te spreken, en met elkaar samen te werken waar het kan.”

De documentaire is online te zien via NPO 2DOC.