Tussenstand van veelbelovende onderzoeken rond bipolaire stoornissen

imageOp 12 mei vond in het UMC Utrecht het mini-symposium ‘Recent findings of bipolar research in the Netherlands’ plaats.

Het team van Utrechtse onderzoekers deed een boeiend verslag van een aantal lopende studies:
Bipolar Genetics (BIG), Kinderen van Ouders met een Bipolaire Stoornis (KBO) en Brain Imaging, Development, and Genetics (BRIDGE). Het team bestaat uit Manon Hillegers, Marco Boks, Esther Mesman, Lucia Abramovic, Anna de Jong, Sanne Kemner en Annabel Vreeker.

Voor al deze succesvolle studies werd en wordt landelijk geworven, onder andere via VMDB en KenBiS. Er zijn inmiddels veel publicaties verschenen en in voorbereiding.

Boris Birmaher, MDSpeciale gast was Prof. Boris Birmaher van de Universiteit van Pittsburgh, die een lezing gaf over zijn onderzoek naar bipolaire stoornissen bij kinderen en adolescenten. In een video naar aanleiding van het winnen van de Colvin Prize zegt Birmaher: “Once we understand the causes of bipolar, we will be able to develop more specific treatments. […] Even if a child gets the diagnosis, he has a good chance to do well. This is one of the most hopefull results that are now apparent.”

Ralph Kupka (KenBiS) gaf een overzicht over stadiëringsmodellen voor bipolaire stoornissen. Hij kijkt met voldoening terug: “Het was een bijzonder informatieve middag met levendige discussies.”

Momenteel kunnen verwijzers nog deelnemers aanmelden voor de BRIDGE-studie.

  • Bipolar Genetics - Bipolaire Stoornis - UMC UtrechtOver Bipolar Genetics: dit is een onderzoek naar welk deel van het erfelijk materiaal verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van een bipolaire stoornis. Daarnaast is het streven zoveel mogelijk te leren over mogelijke omgevingsfactoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de stoornis.
  • Over de KBO-studie: dit is een onderzoek naar de ontwikkeling van bipolaire stoornissen bij familiair belaste kinderen. Onderwerpen zijn risicofactoren, vroege uitingen van deze ziekte, en de hersenontwikkeling van deze jongeren.
  • BRIDGEOver de BRIDGE-studie: dit is een onderzoek bij kinderen en adolescenten van ouders met een psychose, een bipolaire stoornis of schizofrenie. Deze kinderen hebben een verhoogd risico om een psychiatrische stoornis te ontwikkelen.