Training Collaborative care voor patiënten met een bipolaire stoornis

Met ingang van najaar 2016 is het mogelijk via het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen een eendaagse training Collaborative care te volgen. Collaborative care is onderzocht in een experimenteel onderzoek en effectief gebleken (we noemen het in Nederland Zorg in Samenwerking, ofwel  ZiS).

In dat onderzoek bleek dat de patiënten die een jaar lang ZiS kregen significant minder ernstig depressief waren na een jaar, en ook waren ze in dat jaar minder lang depressief geweest, dan patiënten die gebruikelijke zorg ontvingen. Ook vonden we effect op een aantal gebieden van functioneren en kwaliteit van leven. Al met al dus hoopgevende resultaten, vooral als je bedenkt dat gebruikelijke zorg in Nederland geacht wordt van een goede kwaliteit te zijn. We kunnen dus echt een verschil maken!

De training is bedoeld voor alle disciplines, omdat het een multidisciplinaire interventie betreft. Met nadruk nodigen we verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten uit, omdat die in ZiS de spil in de behandeling zijn. In de training krijg je kennis en vaardigheden aangereikt zodat je Zorg in Samenwerking goed kunt gaan toepassen. Problem Solving Treatment zal een belangrijk deel van de training in beslag nemen. Na de training ontvang je nog supervisie door de PST-trainer bij de uitvoering van PST bij twee patiënten. Accreditatie is aangevraagd voor verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en psychiaters.

Voorbereiding
Het programma en cursusmateriaal ontvang je een maand voor de cursusdag. Je bestudeert thuis het cursusmateriaal. Dat kost je ongeveer 4 uur.

Locatie
Opleidingscentrum GGZ VS, Catharijnesingel 56 3511 GE UTRECHT

Datum
Een maandag  in november van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Meer informatie over datum, kosten en over mogelijkheid tot aanmelden volgt snel.
Houd hiervoor de website van het KenBis en van Inholland Acadamy in de gaten!

Contact: nienke.vandervoort2@inholland.nl