Leven met bipolariteit zonder medicatie?

Het komt vaker voor dan je denkt. Uit het onderzoek van Trimbos bleek dat 5 op 10 mensen met een bipolaire stoornis in zorg zijn bij de GGZ en 4 op de 10 gebruiken medicatie. Dus 6 op de 10 gebruikt geen medicatie.
Wij wilden weten: wie zijn deze mensen? voldoen zij aan de diagnostische criteria? hebben zij een mildere variant van de bipolaire stoornis? wat waren hun overwegingen om geen medicatie te gebruiken (iets dat wel geadviseerd wordt in de richtlijn) en wat zijn hun (zelfmanagement) strategieën om te leven met (soms extreme) stemmingswisselingen?

Voor de Bipolarity in Older individuals Living without Drugs (BOLD) studie spraken we 60 mensen en vandaag staan de eerste resultaten on-line. We concluderen dat alle deelnemers voldeden aan de DSM criteria voor een bipolaire stoornis, zij hadden geen milder subtype (in tegenstelling, zij waren juist vaker opgenomen geweest, hadden op jongere leeftijd voor het eerst stemmingsklachten, vaker manische episodes gehad). De BOLD groep rapporteerde veel vaker kindertrauma (hier moeten we echt dieper induiken). Het algemeen functioneren van de BOLD groep was beter.

Wordt vervolgd! Alexandra Beunders is nu bezig om de interviews te analyseren en antwoord te vinden op: wat waren de overwegingen om te stoppen en wat zijn de strategieën?
Met dank aan Eline Regeer, Marieke van Eijkelen, Henk Mathijssen, Chris Nijboer, Sigfried Schouws, Patricia van Oppen, Almar Kok en Ralph Kupka