Nieuws

Nieuwe inzichten in T-cel afwijkingen bij de bipolaire stoornis

Geplaatst op: 23 april 2024 | Deel dit bericht op twitter

Een recente studie op materiaal dat eerder verzameld werd binnen de Moodinflame-studie die werd uitgevoerd door Magda Ioannou en Benno Haarman van het UMCG, in samenwerking met onderzoekers van het Erasmus MC, LWU München en apDia, heeft belangrijke bevindingen opgeleverd over de aard van T-cel afwijkingen bij patiënten met een bipolaire stoornis.

Door gebruik te maken van multicolor flowcytometrie hebben we de samenstelling van verschillende geheugen- en pro-inflammatoire immuunsubpopulaties geanalyseerd in het bloed van 58 patiënten en vergeleken met 113 gezonde controlepersonen. We  onderzochten ook of er een verband was tussen cytomegalovirusinfectie en de samenstelling van deze immuunsubpopulaties. Daarnaast maten we de niveaus van interleukine-7 (IL-7), een belangrijke factor in de differentiatie van immuuncellen, in het serum van beide groepen.

De resultaten toonden aan dat patiënten met een bipolaire stoornis significant hogere niveaus van T helper-17, T regulerende en T geheugencellen vertoonden. Een infectie met het cytomegalovirus bleek geen verband te houden met de waargenomen afwijkingen, behalve bij de T helper-17 cellen. Bovendien waren de interleukine-7 niveaus significant lager bij patiënten met een bipolaire stoornis vergeleken met de gezonde controles.

We leiden daaruit af dat er iets abnormaals is in hoe onze T-cellen zich ontwikkelen en dat verder onderzoek naar de rol van IL-7 nodig is om dit beter te begrijpen.

Deze bevindingen openen nieuwe wegen voor het begrijpen van de immunologische aspecten van bipolaire stoornis en benadrukken het belang van verder onderzoek naar immuunmodulatie als toekomstig behandelmogelijkheid.

Ioannou M, Simon MS, Borkent J, Wijkhuijs A, Berghmans R, Haarman BCM, Drexhage HA. Higher T central and lower effector memory cells in bipolar disorder: A differentiation abnormality? Brain Behav Immun Health. 2024 Apr 4;38:100764. doi: 10.1016/j.bbih.2024.100764. PMID: 38600952; PMCID: PMC11004065.

https://doi.org/10.1016/j.bbih.2024.100764

Save the date! KenBiS Young Science dag 2024

Geplaatst op: 26 maart 2024 | Deel dit bericht op twitter

Op vrijdag 18 oktober 2024 organiseert KenBiS de volgende Young Science dag! We zijn die dag te gast bij Altrecht in Zeist.
We hopen op je komst. De werkgroep is bezig met de voorbereidingen voor het programma. Wil je meedenken? Je bent welkom om de werkgroep te versterken.

Meer informatie over de KenBiS Young Science dag 2024 volgt!

Leven met bipolariteit zonder medicatie?

Geplaatst op: 8 maart 2024 | Deel dit bericht op twitter

Het komt vaker voor dan je denkt. Uit het onderzoek van Trimbos bleek dat 5 op 10 mensen met een bipolaire stoornis in zorg zijn bij de GGZ en 4 op de 10 gebruiken medicatie. Dus 6 op de 10 gebruikt geen medicatie.
Wij wilden weten: wie zijn deze mensen? voldoen zij aan de diagnostische criteria? hebben zij een mildere variant van de bipolaire stoornis? wat waren hun overwegingen om geen medicatie te gebruiken (iets dat wel geadviseerd wordt in de richtlijn) en wat zijn hun (zelfmanagement) strategieën om te leven met (soms extreme) stemmingswisselingen?

Voor de Bipolarity in Older individuals Living without Drugs (BOLD) studie spraken we 60 mensen en vandaag staan de eerste resultaten on-line. We concluderen dat alle deelnemers voldeden aan de DSM criteria voor een bipolaire stoornis, zij hadden geen milder subtype (in tegenstelling, zij waren juist vaker opgenomen geweest, hadden op jongere leeftijd voor het eerst stemmingsklachten, vaker manische episodes gehad). De BOLD groep rapporteerde veel vaker kindertrauma (hier moeten we echt dieper induiken). Het algemeen functioneren van de BOLD groep was beter.

Wordt vervolgd! Alexandra Beunders is nu bezig om de interviews te analyseren en antwoord te vinden op: wat waren de overwegingen om te stoppen en wat zijn de strategieën?
Met dank aan Eline Regeer, Marieke van Eijkelen, Henk Mathijssen, Chris Nijboer, Sigfried Schouws, Patricia van Oppen, Almar Kok en Ralph Kupka

No Guts, No Glory – inclusie afgerond!

Geplaatst op: 8 maart 2024 | Deel dit bericht op twitter

De ‘No Guts, No Glory’ studie heeft begin januari de 100e deelnemer geïncludeerd en daarmee is de studie vol. De studie, onder leiding van psychiater Iris Sommer en PhD kandidaten Sophie van Zonneveld en Greetje Huisman, onderzoekt de effectiviteit van een ontstekingsremmend voedingspatroon op het functioneren van mensen met vier veelvoorkomende hersenaandoeningen: bipolaire stoornis, schizofrenie-spectrum stoornissen, de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Deelnemers ontvangen 12 weken lang gratis voedingsboxen aan huis met producten voor volwaardige maaltijden. Daarbij ontvangen ze recepten, weekmenu’s, kookvideo’s en wekelijkse voedingsconsultaties. Het doel van het project is het onderzoeken of gezonde voeding zorgt voor beter functioneren en welbevinden. Door de darmgezondheid van mensen met een hersenaandoening te verbeteren, verwachten we op een veilige manier hun functioneren, denkvermogen en welbevinden te verbeteren, de ernst van de symptomen te verminderen, en de algemene gezondheid te bevorderen. De studie wordt gefinancierd vanuit de jubileum Grant van de Hersenstichting (2020).

In de groep zitten 25 mensen met bipolaire stoornis (waarvan 13 mannen en 12 vrouwen), 25 mensen met schizofrenie-spectrum stoornissen (waarvan 13 mannen en 7 vrouwen), 49 mensen met de ziekte van Parkinson (waarvan 26 mannen en 23 vrouwen) en 1 vrouw met de ziekte van Alzheimer. Het onderzoeksteam is nu bezig met het analyseren van de baseline resultaten. “We kijken uit naar de eerste resultaten”, aldus Sophie van Zonneveld. Voor meer informatie over deze studie kunt u contact opnemen met nogutsnoglory@umcg.nl.

 

Ralph Kupka nieuwe voorzitter raad van advies KenBiS

Geplaatst op: 5 maart 2024 | Deel dit bericht op twitter

Het bestuur van KenBiS is bijzonder verheugd dat Ralph Kupka zitting zal nemen in de raad van advies van KenBiS en de rol van voorzitter van de raad op zich zal nemen.

Ralph Kupka is hoogleraar bipolaire stoornissen aan het Amsterdam UMC en als psychiater werkzaam bij GGZ inGeest en Altrecht. Hij was tot juni 2023 voorzitter van het bestuur. Het bestuur is blij dat Ralph zijn kennis en kunde in deze nieuwe rol binnen KenBiS wil inzetten ten behoeve van het landelijk kenniscentrum.

3rd annual World Bipolar Day Research Symposium – 28 maart

Geplaatst op: 5 februari 2024 | Deel dit bericht op twitter

Het Centre for Youth Bipolar Disorder (CYBD) organiseert op 28 maart aanstaande haar 3e jaarlijkse World Bipolar Day Research Symposium.

 

Dit hybride symposium brengt Canadese en internationale onderzoekers, clinici, studenten en GGZ professionals bij elkaar. Het programma is gevuld met presentaties en gesprek over lopende onderzoeken op het gebied van de bipolaire stemmingsstoornis, met bijzondere aandacht voor jeugdigen met een bipolaire stoornis en de link tussen het hart en de bipolaire stoornissen. Een grote verscheidenheid aan onderwerpen komen aan de orde, waaronder behandeling, neuro-imaging, biomarkers en clinical characteristics.

Het programma is als volgt (Canadese tijd):

08:30am – 09:00am   Registration
09:00am – 09:15am    Welcome and Opening Comments by Dr. Benjamin Goldstein & Dr. Aristotle Voineskos
09:15am – 10:00am    Keynote Speaker, Dr. Eric Youngstrom
10:00am – 10:50am    Keynote Speaker, Dr. Anna Van Meter
10:50am – 11:05am     Break
11:05am – 11:50am     Keynote Speaker, Dr. Mary Phillips
11:50am – 01:20pm    Lunch
12:45pm – 01:45pm    Poster Presentations (In-person only)
01:45pm – 02:50pm   Rapid Presentations: Neuroimaging, genetic risk, and biomarkers of bipolar disorder
02:50pm – 03:10pm   Break
03:10pm – 04:15pm   Rapid Presentations: Next generation of researchers
04:15pm – 04:30pm   Ending Remarks and Thank You

Wil je deelnemen? Stuur dan een mail aan Youth.Bipolar@camh.ca, voor dinsdag 26 maart aanstaande.
Vermeld bij je aanmelding je naam, mailadres, functie en organisatie waar je werkzaam bent en dat je online deel wilt nemen.

ISBD 2024 – Wil je namens KenBiS Young Science deelnemen aan de ISBD Conference in Reykjavik ?

Geplaatst op: 31 januari 2024 | Deel dit bericht op twitter

ISBD 2024 – Wil je namens KenBiS Young Science deelnemen aan de ISBD Conference in Reykjavik ?
En wil jij kans maken op vergoeding van een deel van jouw reis- en congreskosten?

KenBiS wil deelname aan de ISBD 2024 in Reykjavik door jonge onderzoekers stimuleren! KenBiS vergoedt daarom voor twee jonge onderzoekers een deel van de reis-/ en congreskosten om deel te kunnen nemen aan  de ISBD Conference 2024.

– Ben jij een jonge onderzoeker zonder AMS budget en wil je deelnemen aan de ISBD Conference 2024?
– Ben jij actief lid van het KenBiS Young Science netwerk?
– Dien jij succesvol een symposium, workshop of poster in voor dit interessante congres?
– En wil je na het congres tijdens een van de klinisch wetenschappelijke vergaderingen van KenBiS een terugblik verzorgen?

De deadlines zijn te vinden op https://www.isbd.org/2024annualconference
Wil je kans maken op de vergoeding van een deel van jouw reis- en congreskosten (€ 1.000,-) door KenBiS?

Meld je dan voor 4 maart aanstaande aan via info@kenbis.nl. Aanmelden is niet meer mogelijk.

 

Vacature raad van advies KenBiS

Geplaatst op: 26 januari 2024 | Deel dit bericht op twitter

Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) stelt zich tot doel om in Nederland de zorg voor mensen met een bipolaire (manisch-depressieve) stemmingsstoornis te verbeteren en de meest actuele kennis over deze aandoening te vergaren, te ontwikkelen en te verspreiden. Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen bundelt de in ons land aanwezige expertise van gespecialiseerde professionals, patiënten en naastbetrokkenen. Het vormt zo een hecht netwerk waarin academische en psychiatrische centra en de patiëntenvereniging met elkaar bouwen aan de kwaliteit van diagnostiek en behandeling.

Het bestuur van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) op zoek naar

leden voor de raad van advies

die hun kennis en ervaring willen inzetten ten behoeve van de doelstellingen van KenBiS.

In de afgelopen jaren is KenBiS uitgegroeid tot een professionele organisatie die haar kennis en activiteiten op een aansprekende wijze aan een breder publiek kenbaar wil maken. Sinds 2019 is er een raad van advies ingesteld die gevraagd en ongevraagd advies uitbrengt aan het bestuur.

Gezien de huidige samenstelling van de raad van advies zoekt het bestuur bij voorkeur nieuwe leden met affiniteit met de psychologische behandeling van de bipolaire stemmingsstoornis, werkzaam in de eerstelijnszorg en/of ervaring op het gebied van opleiding en wetenschappelijk onderzoek. Vanzelfsprekend nodigt het bestuur andere geïnteresseerde kandidaten die hun kennis en ervaring ten aanzien van (de behandeling van) de bipolaire stemmingsstoornis willen inzetten ten behoeve van KenBiS van harte uit om te reageren. De huidige samenstelling van de raad van advies is te vinden op de website van KenBiS.

De raad van advies en het bestuur komen 2 maal per jaar bijeen, eenmaal op locatie en eenmaal online. De werkzaamheden zijn onbezoldigd, reiskosten en andere onkosten worden vergoed.

Voor nadere informatie over deze functie kunt u contact opnemen met:
Dr. Eline Regeer, voorzitter bestuur KenBiS, e.regeer@altrecht.nl of
Tanja Dijk, manager bureau, bereikbaar via info@kenbis.nl.

Tot uiterlijk 4 april 2024 kunt u uw schriftelijke reactie op deze vacature sturen aan info@kenbis.nl.

Aankondiging nascholing bipolaire stoornissen jongeren

Geplaatst op: 18 januari 2024 | Deel dit bericht op twitter

Recent zijn vanuit het Erasmus MC, de afdelingen  Kinder-en jeugdpsychiatrie/psychologie en Volwassen psychiatrie aangesloten bij het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen. De afdeling Kinder-en jeugdpsychiatrie/psychologie heeft naast onderzoek veel expertise in diagnostiek en behandeling bij jongeren met een (risico op) bipolaire stemmingsstoornis en hun gezinsleden.

Het expertise team Kinder- en jeugdpsychiatrie / psychologie – Verwijzer – Erasmus MC wil  bijdragen aan optimale zorg voor jongeren met een bipolaire stemmingsstoornis via het aanbieden van second opinions, consultatie en nascholing. Daartoe is afgelopen december een Nederlandse overzichtsartikel verschenen over Bipolaire Stoornissen bij jeugd in Psyfar, tijdschrift voor nascholing voor psychiaters. In dit artikel wordt de laatste stand van zaken met betrekking tot vroegherkenning, diagnostiek en behandeling voor jongeren met een bipolaire stemmingsstoornis beschreven.

Ook zullen er binnenkort twee nascholingen plaatsvinden in samenwerking met Psyfar over dit thema. Op maandag 5 februari 20.30-21.30 (nog plaatsen beschikbaar) is er een Meet the Expert Webinar met Prof. dr. Manon Hillegers en tijdens de Kind en Jeugd nascholing op donderdag 8 februari (inmiddels uitverkocht) geeft zij samen met dr. Wanda Tempelaar een Masterclass.

Het expertise team bipolaire stoornissen van het Erasmus MC kijkt uit naar een mooie samenwerking met het KenBiS.

Links:

Paper psyfar: https://www.psyfar.nl/tijdschrift/editie/artikel/t/bipolaire-stoornis-bij-jongeren 
Meet the expert: https://www.psyfar.nl/bijeenkomsten/bijeenkomst/t/meet-the-expert-5-februari-2024 
Masterclass: (vol) https://www.psyfar.nl/bijeenkomsten/bijeenkomst/t/masterclass-kind-en-jeugd-najaar-2023