SLEEPREG-BD: slaapverstoring bij zwangere bipolaire vrouwen

Een onderzoek naar de invloed van slaapverstoring tijdens de zwangerschap en rondom de bevalling op het functioneren in de periode na de bevalling bij vrouwen met een bipolaire stoornis.

Het onderzoek

Wij onderzoeken of slaapverstoring tijdens de zwangerschap en in de periode rondom de bevalling een voorspeller is voor het ontstaan van depressieve, (hypo)manische of psychotische verschijnselen in de periode na de bevalling. In dit onderzoek werken het SCBS Bipolaire Stoornissen van Dimence en de afdeling psychiatrie van het VU Medisch Centrum samen.

Door dit onderzoek krijgen we een beter inzicht in de specifieke rol van slaapverstoring en, meer in het algemeen, in het beloop van de bipolaire stoornis tijdens de zwangerschap en na de bevalling.
Meer kennis over de invloed van slaapverstoring tijdens zwangerschap en de periode rondom de bevalling kan helpen bij het ontwikkelen van richtlijnen voor preventie/behandeling van psychoses en depressies die ontstaan na de bevalling bij vrouwen met een verhoogd risico hierop.

Informatie

De inclusie voor dit onderzoek is per 1 juli 2018 gestopt. Wilt u meer weten over dit onderzoek?
Neem dan contact met Anja Stevens, psychiater SCBS Bipolaire Stoornissen van Dimence.
Telefoon: 0546 684 198 / E-mail: sleepregbd@dimence.nl

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u ook eens op onze website kijken: http://centrumbipolairestoornissen.dimence.nl/content/medisch